EUR: 324,55 Ft
CHF: 281,83 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Salgótarján

Tanárok és diákok közös sikere

A HVG negyedik alkalommal készítette el a középiskolák és a szakközépiskolák országos rangsorát. Ezúttal (is) csak a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium található meg a legjobb száz között úgy Salgótarjánból, mint Nógrád megyéből.

A HVG-rangsor készítői az idén a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.


A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el, a vidéki középiskolák között pedig a 44. hely illeti meg.

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el MTI Fotó: Komka Péter

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el
MTI Fotó: Komka Péter

Pálfalvai Zoltán iskolaigazgató a kérdésünkre elmondta, hogy az eredmény a tantestület és a diákok közös sikere.


– Szakmailag kiváló nevelőtestület dolgozik a tanulókkal, de nyilván a „gyerekanyag” is nagyon jó, hiszen a salgótarjáni általános iskolákból jól felkészített diákok érkeznek. Úgy jönnek hozzánk, hogy a négy, öt vagy hat év után egyetemen, főiskolán szeretnének továbbtanulni. Tehát az elsődleges célkitűzés összecseng a nevelőtestület céljával. Már ötven évvel ezelőtt, az iskola alakulásakor is a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való felkészítést tartották elsődlegesnek. Azt gondolom, hogy az eredmények kiválóan mutatják: ennek az elvárásnak az utóbbi évtizedekben maximálisan megfelelt az intézmény – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az idei rangsort nézve elmondható, hogy a teljes észak-magyarországi régióból mindössze kilenc középiskolának sikerült bekerülnie a legjobb száz közé. Régiós szinten a salgótarjáni iskola az ötödik helyet foglalja el, három miskolci és egy gyöngyösi oktatási intézmény mögött.

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja MTI Fotó: Komka Péter

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja
MTI Fotó: Komka Péter

– Alacsonyabb gyermeklétszámmal kell dolgozunk, az összetétel is változó. A Budapest-központúság mindig is megvolt, itt nekünk nyilván nehezebb magasabb színvonalon teljesíteni. A lakosságszám-csökkenés, az elvándorlás, a gazdasági nehézségek egyértelműen azt mutatják, hogy már nemcsak salgótarjáni iskolák versengenek egymással a középiskolai felvételik során, hanem Heves és Pest megye is bekapcsolódott. Sokan a salgótarjáni általános iskolában végzett diákok közül is más városokban kezdik meg középiskolai tanulmányaikat – mondta el az intézményvezető.

A HVG iskolákat lajstromozó kiadványában a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziummal kapcsolatban kiemelik, hogy az elmélyült szaktárgyi munkát több mint harmincezer kötetes könyvtár, szaktantermek, korszerű, multimédiával bővített nyelvi laboratóriumok, az aktív pihenést ésaz erőnlétet a jól felszerelt konditerem eszközei segítik. A Bolyai Tudományos Diákkör önszerveződő közössége a fiatalok szakmai bemutatkozásának fóruma, a Derkovits Gyula Iskolagaléria az intézmény kulturális életét gazdagítja az idén ötvenéves középiskolában. A Bolyaiban kórus is működik, az iskola kulturális-irodalmi életét a Bolyai Helikon című folyóirata mutatja be. Az összefoglalóban kiemelik továbbá a két tannyelvű képzésben részt vevő diákok lehetőségét az angliai és skóciai tanulmányi utakra. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 38 pedagógus 472 diákot oktat.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.