EUR: 312,47 Ft
CHF: 271,04 Ft
2018. február 22., csütörtök
Gerzson

Egyéb Salgótarján

Tanárok és diákok közös sikere

A HVG negyedik alkalommal készítette el a középiskolák és a szakközépiskolák országos rangsorát. Ezúttal (is) csak a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium található meg a legjobb száz között úgy Salgótarjánból, mint Nógrád megyéből.

A HVG-rangsor készítői az idén a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.


A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el, a vidéki középiskolák között pedig a 44. hely illeti meg.

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el MTI Fotó: Komka Péter

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el
MTI Fotó: Komka Péter

Pálfalvai Zoltán iskolaigazgató a kérdésünkre elmondta, hogy az eredmény a tantestület és a diákok közös sikere.


– Szakmailag kiváló nevelőtestület dolgozik a tanulókkal, de nyilván a „gyerekanyag” is nagyon jó, hiszen a salgótarjáni általános iskolákból jól felkészített diákok érkeznek. Úgy jönnek hozzánk, hogy a négy, öt vagy hat év után egyetemen, főiskolán szeretnének továbbtanulni. Tehát az elsődleges célkitűzés összecseng a nevelőtestület céljával. Már ötven évvel ezelőtt, az iskola alakulásakor is a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való felkészítést tartották elsődlegesnek. Azt gondolom, hogy az eredmények kiválóan mutatják: ennek az elvárásnak az utóbbi évtizedekben maximálisan megfelelt az intézmény – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az idei rangsort nézve elmondható, hogy a teljes észak-magyarországi régióból mindössze kilenc középiskolának sikerült bekerülnie a legjobb száz közé. Régiós szinten a salgótarjáni iskola az ötödik helyet foglalja el, három miskolci és egy gyöngyösi oktatási intézmény mögött.

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja MTI Fotó: Komka Péter

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja
MTI Fotó: Komka Péter

– Alacsonyabb gyermeklétszámmal kell dolgozunk, az összetétel is változó. A Budapest-központúság mindig is megvolt, itt nekünk nyilván nehezebb magasabb színvonalon teljesíteni. A lakosságszám-csökkenés, az elvándorlás, a gazdasági nehézségek egyértelműen azt mutatják, hogy már nemcsak salgótarjáni iskolák versengenek egymással a középiskolai felvételik során, hanem Heves és Pest megye is bekapcsolódott. Sokan a salgótarjáni általános iskolában végzett diákok közül is más városokban kezdik meg középiskolai tanulmányaikat – mondta el az intézményvezető.

A HVG iskolákat lajstromozó kiadványában a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziummal kapcsolatban kiemelik, hogy az elmélyült szaktárgyi munkát több mint harmincezer kötetes könyvtár, szaktantermek, korszerű, multimédiával bővített nyelvi laboratóriumok, az aktív pihenést ésaz erőnlétet a jól felszerelt konditerem eszközei segítik. A Bolyai Tudományos Diákkör önszerveződő közössége a fiatalok szakmai bemutatkozásának fóruma, a Derkovits Gyula Iskolagaléria az intézmény kulturális életét gazdagítja az idén ötvenéves középiskolában. A Bolyaiban kórus is működik, az iskola kulturális-irodalmi életét a Bolyai Helikon című folyóirata mutatja be. Az összefoglalóban kiemelik továbbá a két tannyelvű képzésben részt vevő diákok lehetőségét az angliai és skóciai tanulmányi utakra. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 38 pedagógus 472 diákot oktat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra itt a tél!

  Újra itt a tél!

  Szánkózó, hógolyózó gyerekek lepték el a Római körúti kilátó mögötti domboldalt: a február közepi havazást láthatóan örömmel fogadták a fiatalok, akik kihasználták a több centi vastag hótakarót és vidáman siklottak le az évtizedek óta népszerű pályán; hogy a szülők se maradjanak ki a jóból, visszafelé ők húzhatták gyermekeiket a szánkón.

 • Rock and Roll Party az Ifiházban

  Rock and Roll Party az Ifiházban

  Technikai okok miatt új időpontban, március 10-én kerül megrendezésre az Ifiházban a Rock and Roll Party. A The Memphis 2017-től működteti klubját az Ifiházban, ez alkalommal vendégük is lesz, a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar érkezik hozzájuk.

 • Muzsika bárhol, bármikor

  Muzsika bárhol, bármikor

  Lőszeres ládából zenedoboz? A pécsi testvérpár nem ismer lehetetlent, ha zenehallgatásról van szó!