EUR: 310,49 Ft
CHF: 259,08 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Salgótarján

Tanárok és diákok közös sikere

A HVG negyedik alkalommal készítette el a középiskolák és a szakközépiskolák országos rangsorát. Ezúttal (is) csak a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium található meg a legjobb száz között úgy Salgótarjánból, mint Nógrád megyéből.

A HVG-rangsor készítői az idén a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.


A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el, a vidéki középiskolák között pedig a 44. hely illeti meg.

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el MTI Fotó: Komka Péter

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el
MTI Fotó: Komka Péter

Pálfalvai Zoltán iskolaigazgató a kérdésünkre elmondta, hogy az eredmény a tantestület és a diákok közös sikere.


– Szakmailag kiváló nevelőtestület dolgozik a tanulókkal, de nyilván a „gyerekanyag” is nagyon jó, hiszen a salgótarjáni általános iskolákból jól felkészített diákok érkeznek. Úgy jönnek hozzánk, hogy a négy, öt vagy hat év után egyetemen, főiskolán szeretnének továbbtanulni. Tehát az elsődleges célkitűzés összecseng a nevelőtestület céljával. Már ötven évvel ezelőtt, az iskola alakulásakor is a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való felkészítést tartották elsődlegesnek. Azt gondolom, hogy az eredmények kiválóan mutatják: ennek az elvárásnak az utóbbi évtizedekben maximálisan megfelelt az intézmény – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az idei rangsort nézve elmondható, hogy a teljes észak-magyarországi régióból mindössze kilenc középiskolának sikerült bekerülnie a legjobb száz közé. Régiós szinten a salgótarjáni iskola az ötödik helyet foglalja el, három miskolci és egy gyöngyösi oktatási intézmény mögött.

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja MTI Fotó: Komka Péter

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja
MTI Fotó: Komka Péter

– Alacsonyabb gyermeklétszámmal kell dolgozunk, az összetétel is változó. A Budapest-központúság mindig is megvolt, itt nekünk nyilván nehezebb magasabb színvonalon teljesíteni. A lakosságszám-csökkenés, az elvándorlás, a gazdasági nehézségek egyértelműen azt mutatják, hogy már nemcsak salgótarjáni iskolák versengenek egymással a középiskolai felvételik során, hanem Heves és Pest megye is bekapcsolódott. Sokan a salgótarjáni általános iskolában végzett diákok közül is más városokban kezdik meg középiskolai tanulmányaikat – mondta el az intézményvezető.

A HVG iskolákat lajstromozó kiadványában a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziummal kapcsolatban kiemelik, hogy az elmélyült szaktárgyi munkát több mint harmincezer kötetes könyvtár, szaktantermek, korszerű, multimédiával bővített nyelvi laboratóriumok, az aktív pihenést ésaz erőnlétet a jól felszerelt konditerem eszközei segítik. A Bolyai Tudományos Diákkör önszerveződő közössége a fiatalok szakmai bemutatkozásának fóruma, a Derkovits Gyula Iskolagaléria az intézmény kulturális életét gazdagítja az idén ötvenéves középiskolában. A Bolyaiban kórus is működik, az iskola kulturális-irodalmi életét a Bolyai Helikon című folyóirata mutatja be. Az összefoglalóban kiemelik továbbá a két tannyelvű képzésben részt vevő diákok lehetőségét az angliai és skóciai tanulmányi utakra. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 38 pedagógus 472 diákot oktat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.