EUR: 309,53 Ft
CHF: 285,09 Ft
2017. június 26., hétfő
János, Pál

Egyéb Salgótarján

Tanárok és diákok közös sikere

A HVG negyedik alkalommal készítette el a középiskolák és a szakközépiskolák országos rangsorát. Ezúttal (is) csak a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium található meg a legjobb száz között úgy Salgótarjánból, mint Nógrád megyéből.

A HVG-rangsor készítői az idén a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el, a vidéki középiskolák között pedig a 44. hely illeti meg.

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el MTI Fotó: Komka Péter

A Bolyai János Gimnázium az országos rangsor 76. helyét foglalja el
MTI Fotó: Komka Péter

Pálfalvai Zoltán iskolaigazgató a kérdésünkre elmondta, hogy az eredmény a tantestület és a diákok közös sikere.

– Szakmailag kiváló nevelőtestület dolgozik a tanulókkal, de nyilván a „gyerekanyag” is nagyon jó, hiszen a salgótarjáni általános iskolákból jól felkészített diákok érkeznek. Úgy jönnek hozzánk, hogy a négy, öt vagy hat év után egyetemen, főiskolán szeretnének továbbtanulni. Tehát az elsődleges célkitűzés összecseng a nevelőtestület céljával. Már ötven évvel ezelőtt, az iskola alakulásakor is a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való felkészítést tartották elsődlegesnek. Azt gondolom, hogy az eredmények kiválóan mutatják: ennek az elvárásnak az utóbbi évtizedekben maximálisan megfelelt az intézmény – tette hozzá az iskolaigazgató.

Az idei rangsort nézve elmondható, hogy a teljes észak-magyarországi régióból mindössze kilenc középiskolának sikerült bekerülnie a legjobb száz közé. Régiós szinten a salgótarjáni iskola az ötödik helyet foglalja el, három miskolci és egy gyöngyösi oktatási intézmény mögött.

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja MTI Fotó: Komka Péter

A felsőoktatásra való felkészítés az iskola elsődleges célja
MTI Fotó: Komka Péter

– Alacsonyabb gyermeklétszámmal kell dolgozunk, az összetétel is változó. A Budapest-központúság mindig is megvolt, itt nekünk nyilván nehezebb magasabb színvonalon teljesíteni. A lakosságszám-csökkenés, az elvándorlás, a gazdasági nehézségek egyértelműen azt mutatják, hogy már nemcsak salgótarjáni iskolák versengenek egymással a középiskolai felvételik során, hanem Heves és Pest megye is bekapcsolódott. Sokan a salgótarjáni általános iskolában végzett diákok közül is más városokban kezdik meg középiskolai tanulmányaikat – mondta el az intézményvezető.

A HVG iskolákat lajstromozó kiadványában a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziummal kapcsolatban kiemelik, hogy az elmélyült szaktárgyi munkát több mint harmincezer kötetes könyvtár, szaktantermek, korszerű, multimédiával bővített nyelvi laboratóriumok, az aktív pihenést ésaz erőnlétet a jól felszerelt konditerem eszközei segítik. A Bolyai Tudományos Diákkör önszerveződő közössége a fiatalok szakmai bemutatkozásának fóruma, a Derkovits Gyula Iskolagaléria az intézmény kulturális életét gazdagítja az idén ötvenéves középiskolában. A Bolyaiban kórus is működik, az iskola kulturális-irodalmi életét a Bolyai Helikon című folyóirata mutatja be. Az összefoglalóban kiemelik továbbá a két tannyelvű képzésben részt vevő diákok lehetőségét az angliai és skóciai tanulmányi utakra. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 38 pedagógus 472 diákot oktat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.