2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Érd

Télre készülnek a gazdátlan kutyák és macskák befogadói

A Sirius Alapítványt lakossági igény hozta létre: az volt a cél, hogy az érdi utcákon kóborló kutyák, macskák kulturált menhelyre kerüljenek, ahol lehetőséget kaphatnak egy új életre. A fejlett országokban ennek teljesítését elsősorban az állam vállalta fel, együttműködve a civil társadalommal.

Kutya - jobb híján szalmaágyon

Az állatmenhely egyik lakója – jobb híján szalmaágyon / Fotó: Sirius Alapítvány

Magyarországon az állatvédelem 1998-ban, az állatvédelmi törvény alapjainak megteremtésével kezdődött. Azóta rengeteg hasonló szervezet alakult, támogatottságukon látszik, hogy valódi igény van a munkájukra, hogy ezekre az állatokra érző lényekként és ne csupán problémaként tekintsünk.


 

Kiemelkedő téma a túlszaporodás megakadályozása, és a Sirius Alapítvány minden eszközzel kiáll a felelős állattartás mellett. Ennek lényeges eleme a nem kívánt szaporulat megakadályozása, ezért az ivartalanítás az egyetlen végleges és humánus megoldás arra, hogy ne legyenek alomszámra utcára tett kölyökkutyák és cicák, se ivarzás miatt elkóborló felnőtt állatok, így a gyepmesteri telepeken sem kellene tömegesen elpusztítani őket, és a menhelyek sem lennének zsúfolásig tele.

– A végső célunk, hogy annyi állat szülessen, ahány megfelelő, elhivatott gazdához tud kerülni – foglalta össze a Lokál Extra olvasói számára tevékenységük lényegét Böjtös Andrea.


 

Az alapítvány vezetője hozzátette, hogy Érd városvezetése 2006-ban példaértékűen civil hatáskörbe utalta az ebrendészeti telep és menhely üzemeltetési tevékenységét, amelyet a Sirius Alapítvány azóta is sikeresen lát el.

– A térség állatbarát és állatokat nem kedvelő lakossága egyaránt igénybe veszi a segítségünket, ha közterületen lévő és/vagy segítségre szoruló állatot talál. Telefonos vagy e-mailes megkeresések több témában is érkeznek, például elveszett vagy megtalált állatok bejelentése, sérültek azonnali mentése, rossz tartási körülmények kivizsgálása, anyagi vagy egyéb okokból támogatás vagy állatelhelyezés kérése. Folyamatosan 130-140 kutya és 30-40 macska ellátásáról gondoskodunk, ami – tekintettel a szűkös anyagi helyzetünkre – gyakran komoly nehézséget okoz. Érd város vállalta, hogy hozzájárul az üzemeltetési költségek jelentős részéhez, azonban az állatok élelmezését és állatorvosi költségeit, valamint a működéshez szükséges összes kiadást alapítványunk csak saját bevételeiből tudja megoldani – különös tekintettel az adózók egyszázalékos felajánlásaira –, így bármilyen segítséget köszönettel fogadunk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.