EUR: 318,33 Ft
CHF: 273,75 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Érd

Télre készülnek a gazdátlan kutyák és macskák befogadói

A Sirius Alapítványt lakossági igény hozta létre: az volt a cél, hogy az érdi utcákon kóborló kutyák, macskák kulturált menhelyre kerüljenek, ahol lehetőséget kaphatnak egy új életre. A fejlett országokban ennek teljesítését elsősorban az állam vállalta fel, együttműködve a civil társadalommal.

Kutya - jobb híján szalmaágyon

Az állatmenhely egyik lakója – jobb híján szalmaágyon / Fotó: Sirius Alapítvány

Magyarországon az állatvédelem 1998-ban, az állatvédelmi törvény alapjainak megteremtésével kezdődött. Azóta rengeteg hasonló szervezet alakult, támogatottságukon látszik, hogy valódi igény van a munkájukra, hogy ezekre az állatokra érző lényekként és ne csupán problémaként tekintsünk.


 

Kiemelkedő téma a túlszaporodás megakadályozása, és a Sirius Alapítvány minden eszközzel kiáll a felelős állattartás mellett. Ennek lényeges eleme a nem kívánt szaporulat megakadályozása, ezért az ivartalanítás az egyetlen végleges és humánus megoldás arra, hogy ne legyenek alomszámra utcára tett kölyökkutyák és cicák, se ivarzás miatt elkóborló felnőtt állatok, így a gyepmesteri telepeken sem kellene tömegesen elpusztítani őket, és a menhelyek sem lennének zsúfolásig tele.

– A végső célunk, hogy annyi állat szülessen, ahány megfelelő, elhivatott gazdához tud kerülni – foglalta össze a Lokál Extra olvasói számára tevékenységük lényegét Böjtös Andrea.


 

Az alapítvány vezetője hozzátette, hogy Érd városvezetése 2006-ban példaértékűen civil hatáskörbe utalta az ebrendészeti telep és menhely üzemeltetési tevékenységét, amelyet a Sirius Alapítvány azóta is sikeresen lát el.

– A térség állatbarát és állatokat nem kedvelő lakossága egyaránt igénybe veszi a segítségünket, ha közterületen lévő és/vagy segítségre szoruló állatot talál. Telefonos vagy e-mailes megkeresések több témában is érkeznek, például elveszett vagy megtalált állatok bejelentése, sérültek azonnali mentése, rossz tartási körülmények kivizsgálása, anyagi vagy egyéb okokból támogatás vagy állatelhelyezés kérése. Folyamatosan 130-140 kutya és 30-40 macska ellátásáról gondoskodunk, ami – tekintettel a szűkös anyagi helyzetünkre – gyakran komoly nehézséget okoz. Érd város vállalta, hogy hozzájárul az üzemeltetési költségek jelentős részéhez, azonban az állatok élelmezését és állatorvosi költségeit, valamint a működéshez szükséges összes kiadást alapítványunk csak saját bevételeiből tudja megoldani – különös tekintettel az adózók egyszázalékos felajánlásaira –, így bármilyen segítséget köszönettel fogadunk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.