EUR: 303,63 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Terrorgyanú: Börtönbe zárták a rendőri vezetőt

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte egy szerb bíróság szombaton Nehat Thacit, az észak-koszovói Kosovska Mitrovica-i régió három napja terrorizmus gyanújával őrizetbe vett rendőrfőnökét.

Az ügy minden bizonnyal tovább élezi majd a Belgrád és Pristina közötti feszültséget.

“A nisi bíróság elrendelte N.T.-nek a maximális, 30 napos időszakra történő előzetes letartóztatását” – közölte Ana Popovic bírósági szóvivő, aki a döntést azzal indokolta, hogy fennáll a gyanúsított szökésének a veszélye, illetve a szóban forgó bűncselekmény várható büntetése meghaladja a tíz év szabadságvesztést.

A 40 éves Nehat Thacit egy 2010-ben kiadott bírósági végzés alapján fogták el szerda este, amikor barátai társaságában Koszovóból be akart lépni Szerbiába. Ügyének részleteit a rendőrség nem árulta el.

Belgrád és Pristina között az 1998-1999-es koszovói háború óta ellentétek feszülnek. Koszovó 2008-ban kikiáltotta Szerbiától való függetlenségét, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el.

A múlt héten a koszovói rendőrség feltartóztatta a Pristina melletti Gracanicában tartózkodó Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét, és felszólította, hogy hagyja el az ország területét, ellenkező esetben le fogják tartóztatni. Végül az összegyűlt helyi szerb lakosság nyomására folytathatta koszovói látogatását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Az olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette.

 • Földi László: Háború van Európában

  Földi László: Háború van Európában

  Az Európában elkövetett terrortámadások nem békeidőben történnek, hanem háborús helyzetben, ahol muszlim katonák merényleteket követnek el – jelentette ki Földi László biztonsági szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Brüsszel hamarosan dönthet az eltérő minőség jelöléséről

  Brüsszel hamarosan dönthet az eltérő minőség jelöléséről

  A termékek jelölésében és a védjegyek piacán is rendet tenne az agrártárca annak a húszpontos akciótervnek a részeként, amelynek célja az élelmiszerek minőségének javítása és a vásárlói tudatosság növelése – nyilatkozta a Magyar Időknek Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.