2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Érd

Terroristák tették időszerűvé a regényt

Kopor Tihamér: Próbáltam megmutatni, mi várhat Európára Fotó: Cser Györgyi

Kopor Tihamér: Próbáltam megmutatni, mi várhat Európára
Fotó: Cser Györgyi

Író-olvasó találkozón mutatták be az érdi Kopor Tihamér Végvár – Magyarország 2044 című könyvét. A kötet témája röviden a migránsválság, illetve ennek az újabb kori népvándorlásnak az európai fogadtatása, a mindennapi beszélgetéseinkben is gyakran szóba kerülő fogalmak meneküléstől a terrorizmusig – meg még sok minden, ami a témakörhöz kapcsolódik.

A kötetnek sajátos időszerűséget adott a magyarországi népszavazás, vélhetően ennek volt köszönhető a hasonló rendezvényeknél megszokottnál jóval nagyobb érdeklődés, valamint dr. Aradszki András, a térség parlamenti képviselője és Bánsági Balázs, a járási hivatal vezetőjének megjelenése is.


Az, hogy Kopor Tihamér izgalmas kalandregényt írt, nem tekinthető újdonságnak, érdekesebb ennél, hogy évekkel ezelőtt, amikor még migránsválságról szó se volt, miért ezt a témakört választotta.

– Valóban, ezt a könyvet még 2010-ben írtam – válaszolt a Lokál Extra kérdésére a szerző. – Akkor azt gondoltam, hogy az egész sztori örökre a nekivadult fantázia terméke marad. Aztán belenézve a napi hírekbe, borzongva láttam a leírtak egy részét fokozatosan megvalósulni. Ráadásul az események is felgyorsultak, és ha nem lenne nagyon morbid, azt kellene mondanom: tulajdonképpen hálával tartozik Nyugat-Európa a terroristáknak, mert még talán időben mutatták ki foguk fehérjét. A regényt is a terroristák tették időszerűvé, hiszen bőséges példatárral szemléltetik; mi is várhat Európára, ha majd olyan nagy számban lesznek jelen a megszállók, hogy nem lesz igazi erő szembeszállni velük.


Az író a jövőben játszódó, elképzelt cselekményű regényben pontról pontra bemutatja, milyen az, amikor háború zajlik sajátos eszközökkel és amikor egyre kevesebb esély van rá, hogy megmeneküljön kultúránk, életmódunk, európaiságunk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.