EUR: 319,11 Ft
CHF: 275,45 Ft
2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb Érd

Terroristák tették időszerűvé a regényt

Kopor Tihamér: Próbáltam megmutatni, mi várhat Európára Fotó: Cser Györgyi

Kopor Tihamér: Próbáltam megmutatni, mi várhat Európára
Fotó: Cser Györgyi

Író-olvasó találkozón mutatták be az érdi Kopor Tihamér Végvár – Magyarország 2044 című könyvét. A kötet témája röviden a migránsválság, illetve ennek az újabb kori népvándorlásnak az európai fogadtatása, a mindennapi beszélgetéseinkben is gyakran szóba kerülő fogalmak meneküléstől a terrorizmusig – meg még sok minden, ami a témakörhöz kapcsolódik.

A kötetnek sajátos időszerűséget adott a magyarországi népszavazás, vélhetően ennek volt köszönhető a hasonló rendezvényeknél megszokottnál jóval nagyobb érdeklődés, valamint dr. Aradszki András, a térség parlamenti képviselője és Bánsági Balázs, a járási hivatal vezetőjének megjelenése is.


Az, hogy Kopor Tihamér izgalmas kalandregényt írt, nem tekinthető újdonságnak, érdekesebb ennél, hogy évekkel ezelőtt, amikor még migránsválságról szó se volt, miért ezt a témakört választotta.

– Valóban, ezt a könyvet még 2010-ben írtam – válaszolt a Lokál Extra kérdésére a szerző. – Akkor azt gondoltam, hogy az egész sztori örökre a nekivadult fantázia terméke marad. Aztán belenézve a napi hírekbe, borzongva láttam a leírtak egy részét fokozatosan megvalósulni. Ráadásul az események is felgyorsultak, és ha nem lenne nagyon morbid, azt kellene mondanom: tulajdonképpen hálával tartozik Nyugat-Európa a terroristáknak, mert még talán időben mutatták ki foguk fehérjét. A regényt is a terroristák tették időszerűvé, hiszen bőséges példatárral szemléltetik; mi is várhat Európára, ha majd olyan nagy számban lesznek jelen a megszállók, hogy nem lesz igazi erő szembeszállni velük.


Az író a jövőben játszódó, elképzelt cselekményű regényben pontról pontra bemutatja, milyen az, amikor háború zajlik sajátos eszközökkel és amikor egyre kevesebb esély van rá, hogy megmeneküljön kultúránk, életmódunk, európaiságunk.

Kapcsolódó Cikkek