EUR: 319,11 Ft
CHF: 274,98 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Miskolc

Titokban készült az ’56-os dal klipje

Pályafutásának 40. életévét tavaly betöltő East zenekar 2012-ben, 18 év után ismét visszatért a koncertszínpadokra. A zenekar miskolci koncertjéről a tárgyalások már elkezdődtek, a megfelelő helyszín és időpont keresése még folyamatban van.

fotó: Lokál

Már folynak a tárgyalások a zenekar miskolci koncertjéről

Az East zenekart a visszatérése utáni első koncertre a Pécsi Országos Színházi Találkozó vezetősége kérte fel. Ez az esemény telt házas volt, így a csapat folytatta koncertjeinek sorát. A következő állomás a Szegedi Nemzeti Színház volt, majd a Müpa következett 2013-ban, aztán ugyanott közös koncert a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, illetve Óbudán a Zichy-kastélyban. Idén a Budapest Arénában, augusztus végén pedig a Pesthidegkúti Művészeti Fesztiválon koncerteztek. De lássuk, hogyan emlékezik a zenekarvezető, Móczán Péter az ’56 című daluk megszületésére!


– Az East ’56 című száma 1989 tavaszán született, jóval Nagy Imre újratemetése előtt. Az angol szöveget Duncan Shiels írta, aki a nyolcvanas évek végétől egy brit lap munkatársaként tudósított Magyarországról, és több korábbi szerzeményünk angol szövegét is ő írta. 1989 tavaszán elkészült a dal hangfelvétele Takáts Tamás halandzsa énekével, majd néhány nap múlva Duncan megírta rá a szöveget. A számnak a Wind Of Change címet adta, mert a szövegnek fontos eleme a rendszerváltás is – mesélte Péter.

Néhány hét elteltével Márkus József elkészítette a magyar szöveget, amelynek témája szintén az 1956-os forradalom volt, de ebben a rendszerváltás kevesebb hangsúlyt kapott. Közben megérkezett Nyugat-Európából az a videóanyag, melyen ötvenhatos archív filmfelvételek voltak, olyanok, amelyek nem voltak megtalálhatók a hazai filmarchívumokban.


– A klip titokban készült a Magyar Televízióban. Sándor István, A hét című műsor akkori főszerkesztő-helyettesének támogatása segítette a klip megszületését és adásba szerkesztését. 1989. szeptember 10-én így lett része a rendszerváltásnak az East ’56 című dal és a klipje. A következő hónapokban, amikor sorra dőltek le a kelet-európai diktatúrák bástyái, a világ számos pontján sugározták a televíziók a klip angol nyelvű változatát – tudtuk meg a zenekarvezetőtől.

Kapcsolódó Cikkek