EUR: 319,11 Ft
CHF: 274,98 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Extra

Tíz évig élt múltja nélkül János bácsi

Egy tiszafüredi rendőrtiszt kitartása kellett ahhoz, hogy a nem mindennapi sorsú János bácsi, aki tíz éve elvesztette a memóriáját, most rátalált a múltjára. A férfi azóta nem beszélt, amióta másfél millió forintos örökségéért félholtra verték és kirabolták.

DSC_8245Tíz éve egy eszméletlen férfit találtak Debrecenben az utcán. Összes irata, pénze eltűnt, súlyos fejsérüléssel vitték kórházba. Amikor magához tért, azt sem tudta, hogy hívják, hol lakik. Súlyos sérülései miatt nem tudott beszélni és lebénult a lába. A kórházban Gál János névre keresztelték és új taj-kártyát kapott. Nagyivánba, egy szeretetotthonba került, ahol éveken keresztül szomorúan üldögélt a kerekesszékében. Ha valaki megpróbált vele szóba elegyedni, a nővérek legyintettek: fölösleges, úgysem beszél. János bácsi története eljutott a tiszafüredi rendőrkapitány fülébe is, aki megkérte Ferge Levente alezredest, próbálja meg felkutatni János bácsi múltját.


– Elutaztam a nagyivádi szeretetotthonba, János bácsi éppen uzsonnázott – mesélte az alezredes. – Mélyen megérintett a sorsa, a nagypapámra emlékeztetett, még hasonlított is rá. Mivel az idős emberek szívesen emlékeznek a régmúltra, hat napig arról faggattam. Végre megtört a jég és beszélgettünk kicsit, néhány emlékfoszlány alapján arra jutottam, hogy Tiszavasváriban lenne érdemes körülnéznem.

Az alezredes másnap elutazott Tiszavasváriba, megmutatta János bácsi fotóját a polgármesteri hivatal recepciósának, aki egyből rávágta, hogy ő a Boczák Jani bácsi, aki sok éve tűnt el a városból. Kiderült, hogy mielőtt kórházba került, János bácsi több mint másfél millió forintot örökölt, amit elraboltak tőle.


– Én segítettem a rendőröknek azonosítani Jani bácsit – újságolja Tiszavasváriban a recepciós Veres Tibor. – Gyerekkorom óta ismertem őt, jóindulatú, mókás ember volt, gyakran karikázott a biciklijén át a városon, az sem zavarta, ha a hátsó gumija defektes volt.

DSC_8217
A történet akár mesebeli boldog véget is érhetett volna, ám időközben János bácsi elveszítette édesanyját és édesapját is, testvérével pedig eltávolodtak egymástól, így továbbra is a szeretetotthon lakója, ám ezt egyáltalán nem bánja.

– A fejsérülésem előtt sokat utazgattam, csavarogtam, ám amikor idekerültem, még beszélni sem tudtam – meséli János bácsi a szeretetotthon ebédlőjében. – Örülök, hogy Levente segítségével végre megtudtam, ki vagyok. Elképzelni sem tudja senki, milyen érzés úgy élni, hogy az ember semmit nem tud magáról. És jólesik végre beszélni is. Szeretek itt lenni, mert vigyáznak rám. Csak azt sajnálom, hogy sosem fogok már járni és hogy a családomat nem tudom már magamhoz ölelni.

Ritka a teljes emlékezetkiesés

Valamilyen betegség vagy baleset (például közúti baleset, esetleg bűncselekmény miatti sokkhatás) következtében kialakuló állapot, amelyet többnyire eszméletvesztés előz meg – írja a házipatika.com. Megkülönböztetünk retrográd, kongrád és anterográd amnéziát. A retrográd amnéziában a beteg a balesetet megelőző időszak eseményeit, a kongrád típusnál kizárólag az eseményt, az anterográd amnéziában az esemény után történt dolgokat felejti el. Az emlékezet kiesése általában csak részleges és néha magától elmúlik. Teljes emlékezetkiesés csak ritkán fordul elő.

DSC_8327

DSC_8391

Kapcsolódó Cikkek