2017. november 20., hétfő
Jolán

Külföld

Több mint 11 millió forinttal támogatja a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány a mezőségi szórványoktatási központot

A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány több mint 11 millió forinttal támogatja az új mezőségi szórvány iskolaközpont korszerű taneszközfejlesztését. A pályázó Fundatia Téka Alapítvány és a PADOC Alapítvány közös célja, hogy a szórványmagyar közösségekből származó diákok szülőföldjükön használható, versenyképes tudást szerezzenek.

2016 őszén kezdte meg működését a Mezőségi Magyar Oktatási Központ Szamosújváron. A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány bruttó 11 355 739 forintnyi támogatása hozzájárul a magas színvonalú, jól felszerelt oktatás biztosításához az intézményben.


A támogatásból megvásárolhatják az oktatási folyamathoz szükséges korszerű oktatástechnikai eszközöket, a magyar nyelvű oktatási segédanyagokat és a nyelvi fejlesztést elősegítő taneszközöket, továbbá a támogatás hozzájárul az intézmény oktatóinak képzéséhez is.

A Mezőségi Szórványoktatási Program hosszútávon finanszírozza a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását. A programot a kilencvenes évek végén indította el a Kallós Zoltán Alapítvány, a Fundatia Téka Alapítvány 2000-ben csatlakozott a programhoz. A programnak köszönhetően az elmúlt 15 év alatt több mint 300 gyerek tanulhatott és tanul magyarul, valamint felépült két korszerű kollégium és szeptemberben megnyitotta kapuit a Mezőségi Magyar Oktatási Központ.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kabinos drótkötélpályát terveznek a Siratófalhoz

  Kabinos drótkötélpályát terveznek a Siratófalhoz

  Kabinos drótkötélpályát tervez a Siratófalhoz a jeruzsálemi városháza, noha a terv ellenzői attól tartanak, hogy ezzel “Disneylanddé” változtatják az óvárost – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn.

 • Erős földrengés, majd szökőár okozott riadalmat

  Erős földrengés, majd szökőár okozott riadalmat

  Hetes erősségű földrengés volt hétfő hajnalban a Csendes-óceánon az új-kaledóniai Loyalty-szigetektől 80 kilométerrel keletre, és ez kisebb szökőárt váltott ki Új-Kaledóniánál és Vanuatunál – jelentették hírügynökségek.

 • Megbukott Merkel koalíciós terve

  Megbukott Merkel koalíciós terve

  Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.