2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Tovább pusztít a Matthew hurrikán

Észak felé folytatja útját a gyengülő erősségű Matthew hurrikán az Egyesült Államokban, amely Floridában legalább 4 halálos áldozatot követelt – közölték szombaton a helyi hatóságok.

Az 5 fokozatú Saffir-Simpson-féle hurrikánskála szerint már 1-es erősségűre csillapodott a még mindig óránkénti 135 kilométeres szélerősségű hurrikán.


A Matthew pénteken óránként 195 kilométeres széllel, heves esőzésekkel, a folyók áradásával érkezett Floridába. Jelentések szerint két ember a rájuk hulló fák alatt vesztette életét, egy idősebb pár pedig elektromos generátorának meghibásodása miatt szénmonoxid mérgezést kapott és meghalt miközben a vihar elől kerestek menedéket búvóhelyükön. Ugyanakkor egyenlőre nincsenek értesülések jelentős károkról a floridai városokban és településekben, amelyeken Matthew végigsöpört fákat döntve ki és mintegy 1 millió háztartást és vállalkozást elvágva az áramszolgáltatástól.

Helyi idő szerint szombat reggel a hatóságok a hurrikán és árvíz riasztást kiterjesztették Dél- és Észak-Karolina, illetve Georgia szövetségi államokra is.


Florida nyugati részén ismét működnek egyes kikötők, eddig mintegy 5000 légi járatot kellett törölni – közölték helyi idő szerint péntek este a hatóságok.

A ciklon Florida nyugati partja mentén pusztítva útját észak felé vette. A beszámolók szerint szerda óta 5000 légi járatot kellett törölni. Pénteken Orlando repülőterén minden járatot, szombaton pedig a járatok felét törölték.

Dél-Florida repülőterei ismét üzemelnek, bár a járatok valószínűleg csak szombat déltől indulnak. A légitársaságok gépeiket korábban kivonták a Matthew haladásának irányából, most ezek a gépek visszatérnek a régióba.

A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, valamint a SeaWorld vízi élménypark is.

A parti őrség közlése szerint ismét működnek a kikötők Florida nyugati oldalán. A hatóságok mintegy húsz, a nyugati partvonal menti kikötőt soroltak fel, ugyanakkor továbbra is fokozott óvatosságra intették a part menti vizekre merészkedőket. Mint közölték, a hajók óvatosan közelítsék a vihar pusztította területeket, illetve óvakodjanak a vízbe került roncsoktól. Arra is figyelmeztettek, hogy kövessék figyelemmel a hatósági üzeneteket, mert a part menti hullámzás és hullámverés még mindig erőteljes.

A Matthew jelenleg mintegy 35 kilométerre dél-délkeletre a dél-karolinai Charleston városától tombol, és északnyugati irányba halad 19 kilométer óránkénti sebességgel.

Haitin, ahol a hét elején söpört végig a Matthew hurrikán, tovább emelkedett a halálos áldozatok száma. A karib-tengeri ország polgári védelmi hatóságának tájékoztatása szerint a halottak száma elérte a 877-et. Korábban 800 halottról szóltak a jelentések.

A szigetországban hat évvel ezelőtt, 2010-ben hetes erősségű földrengés pusztított, abban a természeti katasztrófában kétszázezer ember halt meg főképpen a főváros, Port-Au-Prince környékén.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek