EUR: 309,71 Ft
CHF: 288,85 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Belföld Szekszárd

Új játékokkal gyarapodott és megszépült a Wunderland Óvoda

A szekszárdi Wunderland Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatót a Német Nemzetiségi Önkormányzat múlt kedden. Ez egyben nemzetiségi nap is volt, amelynek keretében több rendezvényt tartottak.

SS_ujwunder_0009

A Wunderland Óvodába járó gyerekek nagy örömmel vették birtokukba az új játékokat Fotó: SB

Dr. Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Önkormányzat elnöke elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) pályázaton nyert ötmillió forintból gyermekbútorokat és kültéri játékokat vásároltak a Wunderland Óvodába. A felújításhoz a nemzetiségi önkormányzat egymillióval járult hozzá, valamint 500 ezer forint jutott a dolgozók bértámogatására, míg a nem pedagógus végzettségű dolgozók bérének fejlesztését 1,7 millióval segítették. Szóba került az is, hogy a Dienes Valéria Általános Iskola 900 ezer forintot nyert ausztriai táborozásra, amit 137 ezer forinttal egészítettek ki. Dr. Józan-Jilling Mihály hozzátette, már elkezdődött a jövő évi fejlesztések előkészítése a világítótestek cseréjéről és a fűtéskorszerűsítésről.
A nemzetiségi napon és a sajtótájékoztatón részt vett Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Bejelentette, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények támogatására idén 80, jövőre 100 millió forint kiegészítő támogatás áll rendelkezésre. Hozzátette, a nemzetiségek összes támogatása 2017-ben 8,7 milliárd forint lesz. Az intézmények bővítését az Emmi támogatja, mert az önkormányzatok a működtetéssel pluszfeladatot vállalnak.
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontosak a minőségi mutatók és a gyerekek nyelvi alapozása.

Megemlékezés és buszátadás
A nemzetiségi nap keretében a Dienes iskolában a Wanderbündel című műsorral emlékeztek a magyarországi németek 70 évvel ezelőtti elűzetésére. A Hrabovszky utcai cserkészházban átadtak egy kisbuszt a német belügyminisztérium és Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával, a Keréken az ebéd elnevezésű projekt keretében. A járművet dr. Gutai Hajnalka, az országos önkormányzat hivatalvezetője adta át dr. Józan-Jilling Mihálynak és Rottenbacher Ádámnak, a Szociális Központ igazgatójának.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  Új műszerrel gazdagodott a Szent Borbála Kórház. A magyar férfikézilabda-válogatott egy 1,7 millió forint értékű légzéskönnyítőt adományozott a gyermekek intenzív részlegének, ami azért fontos, mert ezzel bizonyos esetekben kiváltható a gépi lélegeztetés.

 • Öt új áruházat nyit a Spar

  Öt új áruházat nyit a Spar

  Idén 23 milliárd forintot fordít magyarországi üzlethálózatának fejlesztésére a tavaly 25 éves évfordulóját ünneplő Spar Magyarország.

 • Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Modern, alacsony padlós autóbuszok járják hamarosan Tatabánya útjait – hangzott el a Városházán tartott sajtótájékoztatón. A Modern Városok Program keretében a kormány a tömegközlekedés fejlesztése mellett a könyvtár felújítását és az ipari park bővítését is támogatja – utóbbira több mint 2 milliárd forint jut.

 • Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Alaposan beégett Juhász Péter. Az alig mérhető támogatottsággal rendelkező Együtt elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy pártja szívesen összefogna az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) is, ám sorra kosarazták ki őt a pártocskák.