EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Belföld Szekszárd

Új játékokkal gyarapodott és megszépült a Wunderland Óvoda

A szekszárdi Wunderland Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatót a Német Nemzetiségi Önkormányzat múlt kedden. Ez egyben nemzetiségi nap is volt, amelynek keretében több rendezvényt tartottak.

SS_ujwunder_0009

A Wunderland Óvodába járó gyerekek nagy örömmel vették birtokukba az új játékokat Fotó: SB

Dr. Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Önkormányzat elnöke elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) pályázaton nyert ötmillió forintból gyermekbútorokat és kültéri játékokat vásároltak a Wunderland Óvodába. A felújításhoz a nemzetiségi önkormányzat egymillióval járult hozzá, valamint 500 ezer forint jutott a dolgozók bértámogatására, míg a nem pedagógus végzettségű dolgozók bérének fejlesztését 1,7 millióval segítették. Szóba került az is, hogy a Dienes Valéria Általános Iskola 900 ezer forintot nyert ausztriai táborozásra, amit 137 ezer forinttal egészítettek ki. Dr. Józan-Jilling Mihály hozzátette, már elkezdődött a jövő évi fejlesztések előkészítése a világítótestek cseréjéről és a fűtéskorszerűsítésről.
A nemzetiségi napon és a sajtótájékoztatón részt vett Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Bejelentette, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények támogatására idén 80, jövőre 100 millió forint kiegészítő támogatás áll rendelkezésre. Hozzátette, a nemzetiségek összes támogatása 2017-ben 8,7 milliárd forint lesz. Az intézmények bővítését az Emmi támogatja, mert az önkormányzatok a működtetéssel pluszfeladatot vállalnak.
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontosak a minőségi mutatók és a gyerekek nyelvi alapozása.


Megemlékezés és buszátadás
A nemzetiségi nap keretében a Dienes iskolában a Wanderbündel című műsorral emlékeztek a magyarországi németek 70 évvel ezelőtti elűzetésére. A Hrabovszky utcai cserkészházban átadtak egy kisbuszt a német belügyminisztérium és Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával, a Keréken az ebéd elnevezésű projekt keretében. A járművet dr. Gutai Hajnalka, az országos önkormányzat hivatalvezetője adta át dr. Józan-Jilling Mihálynak és Rottenbacher Ádámnak, a Szociális Központ igazgatójának.

Kapcsolódó Cikkek

  • Négyéves unokájával együtt ugrott a vonat elé egy nő

    Négyéves unokájával együtt ugrott a vonat elé egy nő

    Emberölés gyanúja miatt indult eljárás az ellen a nő ellen, aki négyéves unokájával együtt egy tehervonat elé vetette magát szombaton délután Hort és Csány között – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

  • Példátlan a Soros-hálózat nyomásgyakorlása a Fidesz ellen

    Példátlan a Soros-hálózat nyomásgyakorlása a Fidesz ellen

    Példátlan a Soros-hálózat durva beavatkozása, politikai nyomásgyakorlása a Fidesz ellen – mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában annak kapcsán, hogy a Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet szeretné elérni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.