EUR: 307,10 Ft
CHF: 282,13 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Belföld Szekszárd

Új játékokkal gyarapodott és megszépült a Wunderland Óvoda

A szekszárdi Wunderland Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatót a Német Nemzetiségi Önkormányzat múlt kedden. Ez egyben nemzetiségi nap is volt, amelynek keretében több rendezvényt tartottak.

SS_ujwunder_0009

A Wunderland Óvodába járó gyerekek nagy örömmel vették birtokukba az új játékokat Fotó: SB

Dr. Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Önkormányzat elnöke elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) pályázaton nyert ötmillió forintból gyermekbútorokat és kültéri játékokat vásároltak a Wunderland Óvodába. A felújításhoz a nemzetiségi önkormányzat egymillióval járult hozzá, valamint 500 ezer forint jutott a dolgozók bértámogatására, míg a nem pedagógus végzettségű dolgozók bérének fejlesztését 1,7 millióval segítették. Szóba került az is, hogy a Dienes Valéria Általános Iskola 900 ezer forintot nyert ausztriai táborozásra, amit 137 ezer forinttal egészítettek ki. Dr. Józan-Jilling Mihály hozzátette, már elkezdődött a jövő évi fejlesztések előkészítése a világítótestek cseréjéről és a fűtéskorszerűsítésről.
A nemzetiségi napon és a sajtótájékoztatón részt vett Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Bejelentette, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények támogatására idén 80, jövőre 100 millió forint kiegészítő támogatás áll rendelkezésre. Hozzátette, a nemzetiségek összes támogatása 2017-ben 8,7 milliárd forint lesz. Az intézmények bővítését az Emmi támogatja, mert az önkormányzatok a működtetéssel pluszfeladatot vállalnak.
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontosak a minőségi mutatók és a gyerekek nyelvi alapozása.

Megemlékezés és buszátadás
A nemzetiségi nap keretében a Dienes iskolában a Wanderbündel című műsorral emlékeztek a magyarországi németek 70 évvel ezelőtti elűzetésére. A Hrabovszky utcai cserkészházban átadtak egy kisbuszt a német belügyminisztérium és Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával, a Keréken az ebéd elnevezésű projekt keretében. A járművet dr. Gutai Hajnalka, az országos önkormányzat hivatalvezetője adta át dr. Józan-Jilling Mihálynak és Rottenbacher Ádámnak, a Szociális Központ igazgatójának.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rendőrök keveredtek drogügyletbe

    Rendőrök keveredtek drogügyletbe

    Nyomozás indult két rendőr ellen kábítószer birtoklása miatt – erősítette meg a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-nek a 24.

  • Magyarország a belső erőforrásaira támaszkodik

    Magyarország a belső erőforrásaira támaszkodik

    A jelenlegi migrációs válságban fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a külső erőforrások helyett belső erőforrásokra támaszkodik, a kormány magyar embereket és családokat szeretné támogatni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Családok budapesti világtalálkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón.