EUR: 319,11 Ft
CHF: 274,98 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Új termékek a magyar gáztőzsdén

A hazai szervezett földgázpiacot üzemeltető CEEGEX Zrt. tájékoztatja a piacot, hogy 2016. október 3. napján a tervezettnek megfelelően elindította az új, napon belüli termékeit, melyek segítségével a nemzetközi gyakorlatoknak megfelelő szolgáltatásait az egyensúlytartásban aktívan alkalmazott napon belüli termékekkel kiegészítve biztosítja a piaci szereplők számára. Ezzel a CEEGEX is támogatja a nemzetközi piacokon tapasztalható, egyre inkább tőzsde központú piaci aktivitás Magyarországon és a régióban történő térnyerését.

A CEEGEX fejlesztések következtében a piaci szereplők kereskedelmi alapokon rendezhetik napi szintű pozíciójukat és hosszú távú portfoliójukat a CEEGEX piacokon a Balancing Network Code valamint az ezt implementáló magyar szabályozásoknak megfelelően.


A CEEGEX által biztosított szolgáltatási portfolió mostani bővülése jelentős előrelépést jelent. A CEEGEX 2016. október 3. napjától, új működési modell szerint, 7/24-es nyitva tartás mellett, órás és nap hátralék termékek kereskedését is lehetővé teszi virtuális (Magyar Gázkiegyenlítési Pontra – MGP) és hálózati pontokra egyaránt. Az új működési modellel kapcsolatos információkat a CEEGEX Zrt. 2016. szeptember 13. napján egy workshop keretében osztotta meg a piaci szereplőkkel. A rendezvényen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal mellett a CEEGEX együttműködő partnerei, az FGSZ Zrt. és a KELER KSZF Zrt. részéről is tájékoztatót hallgathattak meg a résztvevők.

A CEEGEX Zrt. mint szervezett földgázpiaci engedélyes a MEKH 4468/2016. számú határozata értelmében 2016. október 1-jétől határozatlan ideig működtetheti a tőzsdei és egyensúlytartási funkciókat egyaránt biztosító platformját, ahol a szállítási rendszerüzemeltető (FGSZ) a piaci szereplők mellett tagként van jelen a tőzsdén.


A hazai földgázpiacon az elsődleges cél a likviditás megteremtése, a folyamatos napon belüli információ áramlás javítása, és a Magyarországon aktív piaci szereplők regionális versenyképességének erősítése. A CEEGEX nemzetközi vezető gyakorlat szerinti működésének továbbfejlesztése segít abban, hogy hazánkban egy likvidebb kereskedési piactér alakuljon ki. Ezzel közelebb kerülhet a magyar földgázpiac az európai modellekhez, ahol az egyensúlytartás elsődlegesen tőzsdei platformon történik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

    Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

    Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte köszönő kampányát, több helyre is ellátogat, ahol járt a választási kampány során, és ahol támogatták április 8-án – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

  • Országjáró turnéra indul az Operaház

    Országjáró turnéra indul az Operaház

    Az összes megyeszékhelyre eljut a 2018/2019-es évadban a Magyar Állami Operaház. Tíz településen bérletet indítanak, nyolc városban pedig egy-egy előadással lépnek fel – mondta el az intézmény főigazgatója csütörtökön Tatabányán.