2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb I.kerület II.kerület XII.kerület

Utazhatunk és sportolhatunk is majd a Délinél

Örömhír a Budán és az agglomerációban élők számára, hogy kormányhatározat rögzíti: marad a személyforgalom a Déli pályaudvaron! Az üzemi területek helyén a Testnevelési Egyetem és a nagyközönség számára építenek csarnokokat, pályákat.

A Testnevelési Egyetem csarnokának tavaly októberi leégése után döntöttek az egyetem fejlesztéseiről, amihez a Déli üzemi részeinek felszámolása is kedvező helyszínt biztosít.


A Testnevelési Egyetem tájékoztatása szerint a nagyközönség minden létesítményt használhat majd, ami a Déli pályaudvar üzemi részeinek helyére kerül.

– A szóban forgó területek egy részén az egyetem kap majd új épületeket, például jégcsarnokot, fedett teniszpályákat, azonban ide is beengedik a civileket – számolt be a sajtóban Gyetvai Árpád, a TE fejlesztésével is foglalkozó miniszteri biztos.


Campona Juliék22

A Tallér család is rendszeresen vonattal megy Budatétényből a Déli pályaudvaron át a városba és vissza

A vasúti sínekből összesen négy marad meg, a felszabaduló területen pedig extrémsport-pálya, játszótér, futókör és hasonló létesítmények kialakítását tervezik. Az erről szóló kormányhatározat 2018 és 2022 közé teszi ezeket a beruházásokat, a TE fejlesztésének ez a második fázisa lesz, a nem vasúti területeken már ezt megelőzően bővül az egyetem. Mélygarázsok is épülnek, ahol a buszoknak is lesz hely, mert az hiányzik a környékről. A részletes és végleges tervek a MÁV és az érintett kerületek bevonásával készülnek.

Déli pályaudvar, közlekedés, vasút (Fotó: Máté Krisztián)

A Dél-, Közép- és Észak-Buda között közlekedők nem veszítik el az elővárosi vasúttal való közlekedés óriási előnyeit (Fotó: Máté Krisztián)

A tervek szerint négy vágány maradna meg az alagút és a pályaudvar között, az Avar utca mellett. Ez némi tartalék kapacitást is jelent, hiszen magában az alagútban csak két vágány van. A vágányok fölé gyalogoshidakat, rámpákat, lépcsőket terveznek, ezzel a vasút két oldalának gyalogoskapcsolata is javul a mai állapotokhoz képest. Az ötgyermekes Tallér család dél-budai otthonából rendszeresen vonattal közelíti meg Észak-Budát. Júlia, az édesanya elmondta, számukra óriási probléma lett volna a személyforgalom megszüntetése a Déliben, így azonban boldogok, hogy továbbra is vonatozhatnak a városon belül, és a felszabaduló helyre sportlétesítmények épülnek, amelyek mindenki számra hozzáférhetőek lesznek.

Déli pályaudvar (Fotó: Keresztesi Balázs)

Négy sínpárral csak a személyszállítás marad a Déliben (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Nagyon izgultunk, hogy mi lesz, és most örülhetünk! A férjem mindennap vonattal jár be dolgozni és haza, a legnagyobb lányom gyermekvasutas, ő is többször egy héten az elővárosi vasutat használva jut el leggyorsabban a szolgálati helyére. Ha én be kell menjek a városba a kicsikkel, ugyancsak a vonatot választom, mert ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb!

Budapest, 2015. október 15. A drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka 2015. október 15-én. A háromezer négyzetméteres csarnokban ezen a napon hajnalban keletkezett tűz, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Ruzsa István

Egy évvel ezelőtt, október 15-én égett le a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres atlétikai csarnoka – az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. (MTI Fotó: Ruzsa István)

Kapcsolódó Cikkek