EUR: 307,90 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. február 24., péntek
Mátyás

Egyéb I.kerület II.kerület XII.kerület

Utazhatunk és sportolhatunk is majd a Délinél

Örömhír a Budán és az agglomerációban élők számára, hogy kormányhatározat rögzíti: marad a személyforgalom a Déli pályaudvaron! Az üzemi területek helyén a Testnevelési Egyetem és a nagyközönség számára építenek csarnokokat, pályákat.

A Testnevelési Egyetem csarnokának tavaly októberi leégése után döntöttek az egyetem fejlesztéseiről, amihez a Déli üzemi részeinek felszámolása is kedvező helyszínt biztosít.

A Testnevelési Egyetem tájékoztatása szerint a nagyközönség minden létesítményt használhat majd, ami a Déli pályaudvar üzemi részeinek helyére kerül.

– A szóban forgó területek egy részén az egyetem kap majd új épületeket, például jégcsarnokot, fedett teniszpályákat, azonban ide is beengedik a civileket – számolt be a sajtóban Gyetvai Árpád, a TE fejlesztésével is foglalkozó miniszteri biztos.

Campona Juliék22

A Tallér család is rendszeresen vonattal megy Budatétényből a Déli pályaudvaron át a városba és vissza

A vasúti sínekből összesen négy marad meg, a felszabaduló területen pedig extrémsport-pálya, játszótér, futókör és hasonló létesítmények kialakítását tervezik. Az erről szóló kormányhatározat 2018 és 2022 közé teszi ezeket a beruházásokat, a TE fejlesztésének ez a második fázisa lesz, a nem vasúti területeken már ezt megelőzően bővül az egyetem. Mélygarázsok is épülnek, ahol a buszoknak is lesz hely, mert az hiányzik a környékről. A részletes és végleges tervek a MÁV és az érintett kerületek bevonásával készülnek.

Déli pályaudvar, közlekedés, vasút (Fotó: Máté Krisztián)

A Dél-, Közép- és Észak-Buda között közlekedők nem veszítik el az elővárosi vasúttal való közlekedés óriási előnyeit (Fotó: Máté Krisztián)

A tervek szerint négy vágány maradna meg az alagút és a pályaudvar között, az Avar utca mellett. Ez némi tartalék kapacitást is jelent, hiszen magában az alagútban csak két vágány van. A vágányok fölé gyalogoshidakat, rámpákat, lépcsőket terveznek, ezzel a vasút két oldalának gyalogoskapcsolata is javul a mai állapotokhoz képest. Az ötgyermekes Tallér család dél-budai otthonából rendszeresen vonattal közelíti meg Észak-Budát. Júlia, az édesanya elmondta, számukra óriási probléma lett volna a személyforgalom megszüntetése a Déliben, így azonban boldogok, hogy továbbra is vonatozhatnak a városon belül, és a felszabaduló helyre sportlétesítmények épülnek, amelyek mindenki számra hozzáférhetőek lesznek.

Déli pályaudvar (Fotó: Keresztesi Balázs)

Négy sínpárral csak a személyszállítás marad a Déliben (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Nagyon izgultunk, hogy mi lesz, és most örülhetünk! A férjem mindennap vonattal jár be dolgozni és haza, a legnagyobb lányom gyermekvasutas, ő is többször egy héten az elővárosi vasutat használva jut el leggyorsabban a szolgálati helyére. Ha én be kell menjek a városba a kicsikkel, ugyancsak a vonatot választom, mert ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb!

Budapest, 2015. október 15. A drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka 2015. október 15-én. A háromezer négyzetméteres csarnokban ezen a napon hajnalban keletkezett tűz, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Ruzsa István

Egy évvel ezelőtt, október 15-én égett le a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres atlétikai csarnoka – az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. (MTI Fotó: Ruzsa István)

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, felfüggesztve a Szent Hildegárd gyógyszertár és a hozzá tartozó két fiókgyógyszertár kereskedelmi engedélyét.

 • Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának, az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) ugyanis szkopjei sajtójelentések szerint sikerült megegyeznie az albán kisebbségi Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párttal, így meglehet a szükséges többségük a parlamentben.

 • Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van.