EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Útelágazás előtt a Jobbik

A kormány négy helyen változtatná meg az alaptörvényt a vasárnapi népszavazás kapcsán, amihez kétharmados többség kell, ám ez nincs meg a kormánypártoknak. Úgy tűnik, egyedül a Jobbik szavazhat a Fidesz–KDNP-vel azonosan, kérdés, hogy milyen áron.

Csúcstalálkozó jöhet létre Orbán Viktor és Vona Gábor között, a miniszterelnök a Jobbik elnökének kérésére ülhet tárgyalóasztalhoz. Vona azért szeretne négyszemközt találkozni a kormányfővel, mert szerinte egyedül a Jobbikon múlik, hogy meglesz-e a szükséges többség a küszöbönálló alkotmánymódosításhoz. – Részt kívánunk venni a vitában, de hogy támogatjuk-e a javaslatot, azt csak a konkrét szöveg ismeretében mondjuk majd meg – fogalmazott.

Vona Gábor a Jobbik elnöke. Sajtótájékoztató 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Tény, hogy sem az MSZP, sem a Demokratikus Koalíció nem támogatja, hogy a kormány az uniós kvótatervek megakadályozása érdekében hozzányúljon az alaptörvényhez, márpedig enélkül biztosan nehezebb lesz szembemenni Brüsszellel. Az viszont kérdés, hogy ebben a helyzetben mennyire érezheti magát nyeregben a Jobbik, amely bár szóban elutasítja a betelepítést, a gyakorlatban nem sok mindent tett az ügy érdekében.

Elemzőket kérdeztünk az ügyben: Vona valóban jól látja, hogy zsarolhatja a kormánypártokat az átszavazás fejében? A Nézőpont Intézettől Deák Dániel úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik nem tehet mást, meg kell szavaznia a módosítást, hiszen korábban ők is ezt szorgalmazták. – A Jobbik szavazótábora azt várja el Vona Gábortól, hogy működjön együtt a kormánnyal a kvóták elleni sikeres fellépés érdekében – emelte ki. Az elemző éppen ezért arra számít, hogy a kormány mindenféle háttéralku nélkül végig tudja majd vinni a szándékát. – Ha nem így lenne, akkor a párt szembekerülne saját szimpatizánsainak akaratával – értékelt.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Nagy Attila Tibor a Méltányosságtól már árnyaltabban látja az esélyeket. Az elemző osztja azt a véleményt, hogy a Jobbik minimum alkupozícióban van, mivel „az alaptörvény-módosítás attól függhet, hogy sikerül-e a változtatások szövegében megállapodni a Jobbikkal”. – Izgalmas kérdés, hogy az ellenzéki párt mit kér az alkuért cserébe – mutatott rá.

Budapest, 2016. március 21. Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke, frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. Balra Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. MTI Fotó: Kovács Tamás

Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke, frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. Balra Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese /Fotó: MTI – Kovács Tamás

Itt tartunk most, egyelőre talány, hogy leáll-e keménykedni Vona. Ha igen, és ezért bukik el az alkotmány módosítása, 3,3 millió embert biztosan magára haragít.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.