EUR: 307,93 Ft
CHF: 267,51 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Életmód

Vigyázat! A kacsa figyel téged

Talán nem létezik a földön olyan ember, akinek ne lenne valamilyen fóbiája. Persze nagyapáink még kinevették volna azt a gazdát, aki mondjuk rettegett a csirkéitől, miközben ma már pszichológushoz küldjük az illetőt, hiszen az alektorofóbia borzalmas pánikot okozhat annak, aki retteg a szárnyasoktól.

Persze rengeteg más fóbia létezik még, ami valóban orvosi kezelést igényel, de azért akad egy pár olyan is, ami inkább mosolyt csal az arcunkra, mintsem sajnálkozást, netalántán együttérzést.

Összegyűjtöttünk pár elképesztő szorongást, amik bármilyen hihetetlenül hangzanak, létező félelmek…legalábbis néhányan ezt állítják.

Ki hinné, hogy van aki 666-os számtól retteg, pedig még hivatalosan hexakosioihexekontahexafóbiaként emlegetik ezt a bajt.

De van, akinek pont a nyolcas szám okoz félelmet, ő oktofóbiaától szenved.

Az már talán nem is újdonság, hogy valaki fél a tizenhármas számtól. Ezt nevezik triskaidekafóbiaának.

Ennél is furcsábbnak tűnhet, akinek caliginofóbiája van. Különös, hogy ma már egyre több férfi szenved ebben, egyszerűen rettegnek a szép nőtől.

Persze itt sem maradhatnak ki az ellenkező neműek. Ők a férfiaktól félnek, a pszichológus Androfóbiával kezeli a betegét.

De a főnökök rémálma lehet az a kolléga is, aki ergofóbiában szenved, azaz fél a munkától és a munkahelykereséstől.

De gondoljunk bele, mennyire szörnyű lehet, ha valakinek nomofóbiája van, azaz retteg a mobillal való elérhetőség hiányától.

Sokkal megterhelőbb dolga lehet annak, aki cathisofóbiaában szenved, ami miatt fél a leüléstől.

Kifejezetten nem ajánlott lefürdenie az aquafóbiás embernek, hiszen számára külön rémálom a fürdés, vagy a vízzel való érintkezés.

Különösen fontos, hogy ne hozzunk zavarba egy olyan embert, akinek eritrofóbiaája van, hiszen számára borzalmasan félelmetes a pirulás.

Bár a különös félelmeket sorolhatnánk még, érdemes megemlíteni néhány olyan félelmet, amiről ugyan többen állítják, hogy létezik, a kétkedés senki számára nem tiltott.

Ilyen az anatidaephobia, amikor az illető attól fél, hogy valahonnan és valahogyan egy kacsa megfigyelése alatt áll.

De nincs könnyebb dolga annak sem, aki azt hiszi, hogy egy titokzatos hal követi, vagyis psicislegatusphobiája van.

Szörnyű lehet annak az édességet kedvelő embernek az élete is, aki miközben majszolja a földi mogyoróvajat, arachibutyrophobiától szenved, szóval retteg attól, hogy a szájpadlására ragadó az az étel.

Nem irigylésre méltó annak az embernek a helyzete sem, akinek hippopotomonsztroszeszquipedaliofóbiája van, hiszen fél a hosszú szavaktól, viszont borzalmas lenne kimondania betegségének elnevezését.

Természetesen mielőtt bárki azt hinné, hogy nem vesszük komolyan ezeket a betegségeket, hozzátesszük, a szerkesztőségben több kollégánál is kimutatható több fóbia is. Ilyenek például az ergofóbiában szenvedő munkatársak, de a nomofóbiában szenvedő kollégák is bőven megtalálhatóak köztünk.

Ha esetleg neked is van, valami egészen egyedi félelmed, akkor írd meg szerkesztőségünknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.