EUR: 322,48 Ft
CHF: 279,73 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Életmód

Vigyázat! A kacsa figyel téged

Talán nem létezik a földön olyan ember, akinek ne lenne valamilyen fóbiája. Persze nagyapáink még kinevették volna azt a gazdát, aki mondjuk rettegett a csirkéitől, miközben ma már pszichológushoz küldjük az illetőt, hiszen az alektorofóbia borzalmas pánikot okozhat annak, aki retteg a szárnyasoktól.

Persze rengeteg más fóbia létezik még, ami valóban orvosi kezelést igényel, de azért akad egy pár olyan is, ami inkább mosolyt csal az arcunkra, mintsem sajnálkozást, netalántán együttérzést.


Összegyűjtöttünk pár elképesztő szorongást, amik bármilyen hihetetlenül hangzanak, létező félelmek…legalábbis néhányan ezt állítják.

Ki hinné, hogy van aki 666-os számtól retteg, pedig még hivatalosan hexakosioihexekontahexafóbiaként emlegetik ezt a bajt.


De van, akinek pont a nyolcas szám okoz félelmet, ő oktofóbiaától szenved.

Az már talán nem is újdonság, hogy valaki fél a tizenhármas számtól. Ezt nevezik triskaidekafóbiaának.

Ennél is furcsábbnak tűnhet, akinek caliginofóbiája van. Különös, hogy ma már egyre több férfi szenved ebben, egyszerűen rettegnek a szép nőtől.

Persze itt sem maradhatnak ki az ellenkező neműek. Ők a férfiaktól félnek, a pszichológus Androfóbiával kezeli a betegét.

De a főnökök rémálma lehet az a kolléga is, aki ergofóbiában szenved, azaz fél a munkától és a munkahelykereséstől.

De gondoljunk bele, mennyire szörnyű lehet, ha valakinek nomofóbiája van, azaz retteg a mobillal való elérhetőség hiányától.

Sokkal megterhelőbb dolga lehet annak, aki cathisofóbiaában szenved, ami miatt fél a leüléstől.

Kifejezetten nem ajánlott lefürdenie az aquafóbiás embernek, hiszen számára külön rémálom a fürdés, vagy a vízzel való érintkezés.

Különösen fontos, hogy ne hozzunk zavarba egy olyan embert, akinek eritrofóbiaája van, hiszen számára borzalmasan félelmetes a pirulás.

Bár a különös félelmeket sorolhatnánk még, érdemes megemlíteni néhány olyan félelmet, amiről ugyan többen állítják, hogy létezik, a kétkedés senki számára nem tiltott.

Ilyen az anatidaephobia, amikor az illető attól fél, hogy valahonnan és valahogyan egy kacsa megfigyelése alatt áll.

De nincs könnyebb dolga annak sem, aki azt hiszi, hogy egy titokzatos hal követi, vagyis psicislegatusphobiája van.

Szörnyű lehet annak az édességet kedvelő embernek az élete is, aki miközben majszolja a földi mogyoróvajat, arachibutyrophobiától szenved, szóval retteg attól, hogy a szájpadlására ragadó az az étel.

Nem irigylésre méltó annak az embernek a helyzete sem, akinek hippopotomonsztroszeszquipedaliofóbiája van, hiszen fél a hosszú szavaktól, viszont borzalmas lenne kimondania betegségének elnevezését.

Természetesen mielőtt bárki azt hinné, hogy nem vesszük komolyan ezeket a betegségeket, hozzátesszük, a szerkesztőségben több kollégánál is kimutatható több fóbia is. Ilyenek például az ergofóbiában szenvedő munkatársak, de a nomofóbiában szenvedő kollégák is bőven megtalálhatóak köztünk.

Ha esetleg neked is van, valami egészen egyedi félelmed, akkor írd meg szerkesztőségünknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.