EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,74 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb I.kerület

13 Picasso-kép is látható 13-áig a Testőrpalotában!

A Várkert Bazár Testőrpalotájában november 13-ig látható a Szalay–Sokol–Picasso című különleges kiállítás, amelynek anyagába több mint 130 Szalay-, 70 Sokol- és 13 Pablo Picasso-alkotás került be.

A magyar Szalay Lajos (1909–1995) és a szlovák Koloman Sokol (1902–2003) munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig megdöbbentő párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték és ápolták.

Szalay Sokol Picasso című kiállítás Várkert Bazár – Testőrpalota ( Fotó: Sáfár Tibor)

Első látásra nem mindig megfejthető, mit látunk a képen ( Fotó: Sáfár Tibor)

A hasonló életút mellett mindkettejük szemléletét egyaránt meghatározta Pablo Picasso (1881–1973) hatása: bár a két művészre más és más szempontból hatott a Picasso-jelenség, egyikük sem tudta kivonni magát a mester bűvköréből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.