EUR: 326,06 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb

2017 közepén indulhat a 3-as metróvonal felújítása

Várhatóan 2017 júniusában indulhatnak meg a 3-as metróvonal rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai – közölte Tarlós István főpolgármester pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján.

A 3-as metróvonal felújításának megkezdésére vonatkozó kérdésekre válaszolva Tarlós István azt mondta, hogy a kivitelezési munkák reálisan júniusban kezdődhetnek meg.


Ha a felújításra érkezett ajánlatok nem lesznek “reálisabbak”, akkor további csúszás lehet – jegyezte meg a főpolgármester.

A 3-as metróvonal felújítása az eredeti tervek szerint novemberben kezdődött volna el.


Tarlós István kijelentette, belátható, hogy nem a főváros csapkod össze-vissza az időpontokkal, hanem teljesen nyilvánvaló, hogy a csúszások miért következnek be. Csak a buszpótláson, abszolút önhibánkon kívül, fél évet veszítettünk – mutatott rá Tarlós István, aki szólt arról is, néha úgy érzi, hogy egyedül küszködik.

Szerinte ha a metrót úgy kell leállítani, hogy el sem kezdődött a kivitelezés, akkor annak a politikai következményei 2018-ra beláthatatlanok.

Azon újságírói felvetésre, hogy a júniusi munkakezdés egybeesne a vizes világbajnoksággal, azt mondta Tarlós István, hogy sajnálja az esetet. “Érdekelt vagyok abban, hogy a vizes világbajnokság sikeres legyen (…), de (…) a 3-as metró felújítását részemről egy nappal nem tolhatja el (…) ez a rendezvény, bármilyen fontos is” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: minél előbb el kell indítani a szakaszos kivitelezést.

Tarlós István elmondta azt is, hogy az alagút felújítási, vágányépítési munkákra, valamint a biztosítóberendezés, az automata vonatvezérlő rendszer, a vasúti távközlési és a központi diszpécser rendszerek korszerűsítésére vonatkozó európai uniós eljárási rend szerinti nyílt közbeszerzési eljárását a közbeszerzési kft. megsemmisíteni javasolja, mivel a beérkező ajánlatok ajánlati ára a jelek szerint jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló összeget. A kft. javasolta azt is, hogy a közbeszerzés újbóli megindítása a végleges ajánlattévő rendelkezésre álló kiviteli tervek birtokában történjen meg.

A BKV metrófelújítási projektigazgatósága ezt tudomásul vette, és új eljárást indít – közölte megjegyezve, hogy ezzel időt is megtakarítanak.

Tarlós István elmondta megszületett a javaslat arra, hogy az új eljárások során milyen menetrendet kövessenek. A déli szakaszon a végleges kiviteli tervek november 30-án rendelkezésre fognak állni, az északi szakasz esetében december 10-én, a középső szakaszra vonatkozóan pedig december 12-én.

Közölte, a déli szakasz esetében január 10-én a kiviteli tervekre az új felhívás meg tud jelenni, és a tenderek bontási időpontja március 15. Az északi esetében ugyanazok a határidők a kiviteli tervekre és a felhívásra vonatkozóan, a tenderek reális bontási időpontja április 6. A középső szakasz esetében a határidők: január 30., február 15., és a tender bontási időpontja április 27.

Kitért arra is, hogy a hozzá érkezet jelentések szerint az ajánlattevők “konzekvencia nélkül” árazták be az egyes a mérnökárhoz képest. Ezek az árak “követhetetlen rendszerességgel hol magasabbak, hol alacsonyabbak a mérnökárnál, de a szaldójuk nagyon kedvezőtlen” – mondta.

Tarlós István elmondta azt is, “a büntető törvénykönyv határát súrolja” a Demokratikus Koalíció (DK) röplapja, amin az olvasható, hogy mik a teendők vészhelyzetben a metrón. Ennél lejjebb már nincs morálisan, hogy ezt olyan képviselő teszi, aki húsz évig meghatározó szerepet játszott a fővárosban, és “van képe” ilyen röplapok osztogatására – tette hozzá.

A DK fővárosi képviselője Gy. Németh Erzsébet tartott sajtótájékoztatót a 3-as metróval kapcsolatban a főpolgármesteri tájékoztató előtt.

A Főpolgármesteri Hivatal még közleményt is kiadott az ügyben, ebben azt írták: a városvezetés megállapítja, hogy a 3-as metró felújítása kapcsán a DK “részben arcpirító, a valóságot meghamisító röplapokat terjeszt”. Egyben azonban a röplap tartalma alkalmas a lakosságban félelemkeltésre, megítélésünk szerint közvetlen közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyeget – olvasható.

Tarlós István a sajtótájékoztatóján a római parti védmű kapcsán elmondta, a végleges nyomvonalváltozat 2017. január 15-ig, a vízjogi engedélyezi tervek 2017. március 31-ig rendelkezésre állnak majd. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás 2017 áprilisában indulhat el, a kivitelezési szerződés 2017 augusztusában írható majd alá.

Közölte, a parti védmű átadása 2019. március 31-ig várható, a kapcsolódó beruházások átadása pedig május 31-ig megtörténhet.

Tarlós István elmondta azt is, hogy minden eddiginél részletesebb szakvélemény készül a Nánási út-Királyok útja mint alternatív nyomvonal lehetőségeiről, problémáiról.

A Budapesti Fesztiválzenekarral készülő megállapodásról szólva elmondta, hogy a zenekar egy 11 pontból álló ajánlatot tett a fővárosnak, és abban maradtak, hogy folyamatos egyeztetés folytatnak a pénzügyi és tartalmi kérdésekről. A várható végeleges megegyezés 2017 január végén vagy február elején születhet meg, mert a főváros költségvetés ekkora készül el.

A fővárosi nyilvános illemhelyekkel kapcsolatban Tarlós István elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek üzemelteti Budapesten a legtöbb köztéri illemhelyet, 51-et. További 16-ot kerületek működtetnek. Az illemhelyek száma a mai 51-gyel szemben 2010 előtt 36 volt – jegyezte meg.

Tarlós István közölte, a fővárosi önkormányzat határozott célja, hogy javítson a jelenlegi helyzeten. Az önként vállalt feladatok közé felveszik 2017-ben az illemhelyek működtetését. Jelenleg a főváros feladatai között nem szerepel ez a feladat – jegyezte meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.