EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Extra

26,4 milliós kandalló, szifilisz és egy különleges szerelem története

Bónis Malvin a századforduló egyik legérdekesebb színésznője volt. A férfiak a lába előtt hevertek és bőkezűek voltak vele: volt, akitől többszobás villát kapott ajándékba, míg későbbi férjétől Zsolnay Miklóstól egy különleges kandallót.  A műtárgy száz évig porosodott  az egyik zuglói lakásban, míg nemrég a BÁV aukcióján 26, 4 millió forintért kelt el.

A BÁV aukciójára óriási volt az érdeklődés, hisz mindenki beszámolt arról, hogy különleges műtárgyat árvereznek el.  A híres Zsolnay család tagja, Zsolnay Miklós (1857-1922) felesége villájába készítette a csodaszép kandallót, ami aztán több mint száz évig várta, hogy újra felfedezzék különlegességét.  Egy idősebb pár hívott a zuglói, 40 négyzetméteres lakásához értékbecslőt, aki azonnal észrevette, hogy igazi kincs lapul a sarokban.  A Zsolnay-kandalló végül 26,4 millió forintért kelt el, a hírek szerint egy pécsi gyűjtő vette meg. De vajon ki az a Bónis Malvin, akié eredetileg a kandalló volt? És hogyan került hozzá? Zsolnay Miklós és gyára számos világkiállításon elnyert aranyéremmel bizonyította rátermettségét, sőt az üzleti élet mellett még jelentős közéleti szerepet is vállalt. A konzervatív erkölcs és az aszketikus életmód azonban nem tartozott fő erényei közé. Ötvennégy évesen házasodott meg, akkor is egy gyermekkel bíró, özvegy színésznőre, Bónis Malvinra esett a választása. Malvin nemesi családba született, de házasságkötése után hamar megözvegyült. Drámai vérmérsékletének engedve, megélhetési és talán férjszerzési célból színésznőnek állt. A Beöthy László vezette Király Színházhoz szerződött, ahol szőkeségével és szép nótázásával hamar meghódította a közönséget. Köztük azt az ismeretlen lovagot is, aki a Fedák Sári nevével fémjelzett János vitéz centenáriumi előadása után egy virágcsokrot és egy hatszobás villát (ami ma Zuglóban található és több lakásra osztották) ajándékozott Malvinnak. A rejtélyes hódoló azonban két év után új albérlet után nézett, Malvin pedig Zsolnay Miklós mellett vigasztalódott.


zsolnaymiklos_foto_zsolnay

Zsolnay Miklós fotó: zsolnay.hu

A hölgy Thököly úti villájának kertjét elárasztották a Zsolnay-gyár remekei, köztük a most is látható pirogránit oroszlánok. 1911-ben léptek házasságra, a családnak való bemutatást éppen karácsonyra időzítették. A díva stílusosan egy dobozból ugrott elő, mire a család nőtagjai sírógörcsben törtek ki. A drámai szenteste ellenére vagy éppen azért, Miklós beköltözött felesége házába, és az egyik sarokszobát Román-szobává alakította. Ekkor építette fel a palmettás, indafonadékokkal díszített, eozinmázas kandallót is, amely tökéletesen illett a román stílushoz. Az ötletet valószínűleg a budavári palota középkorra és a honalapításra utaló szobájához készített tervei adták, ennek, a később lebombázott, teremnek a dísze is egy Zsolnay-kandalló volt.  A szerelmespár nem sokáig élvezhette a kandalló tüzét, mert rövid idő múlva Bónis Malvint már csak a busás tartásdíj emlékeztette a Zsolnay örökösre. A színésznő 25000 koronás (majd 1918-tól duplájára emelt) évjáradékot kapott, amit korábban már a házassági szerződésben rögzítettek „bármelyik fél vétkességéből adódó” válás, illetve különélés esetére. Miklós életében jöttek az új szerelmek, majd a szifilisz, ami miatt később megőrült és  1922-ben elhalálozott. Időközben Malvin eladni kényszerült a villát, és bár ragaszkodni látszott a kandallóhoz, a bontás költségeit már nem tudta állni, így az ott maradt a Román-szobában, ahol aztán egymást váltották az új lakók.

BAV_69_mutargy_kiemelt_11_CMYK

Zsolnay kandalló fotó: BÁV

Kapcsolódó Cikkek