EUR: 324,28 Ft
CHF: 278,70 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

600-szor akarták megölni Fidel Castrót

Életének kilencvenedik évében elhunyt Fidel Castro, a kubai forradalom „atyja”. A halálhírt helyi idő szerint péntek éjjel öccse, Raúl Castro kubai elnök jelentette be, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését bátyjától.

A kommunista diktátort december 4-én temetik. Addig kilencnapos nemzeti gyászt hirdettek Kubában. Az Egyesült Államokba menekült kubaiak többsége örömmel fogadta a politikus halálhírét, Miamiban sokan vonultak az utcára, kubai zászlókat lengettek, örömmámorban úszva táncoltak.
Nem kevés kubai bírálta Castrót, mert korlátozta a szabadságjogokat, és szovjet mintára parancsutasításos gazdaságot épített ki, míg mások hálásak neki azért, hogy megszabadította az országot az amerikai uralom alól, és mindenki számára elérhetővé tette az egészségügyi ellátást és az oktatást.
A 47 éves uralma alatt tíz amerikai elnökkel dacoló, a kubai hírszerzés szerint több mint hatszáz gyilkossági kísérletet túlélő Castro élete végéig kitartott Amerika-ellenessége mellett. Augusztusban megjelent levelében világossá tette, hogy országa nem szorul rá a „birodalomra”.


Vélemények:

Barack Obama, az USA elnöke: „Az Egyesült Államok baráti kezet nyújt a kubai nép felé.”
Donald Trump, az USA leendő elnöke: „Fidel Castro brutális diktátor volt, aki csaknem hatvan éven át elnyomta saját népét.”


Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke: „Castrót joggal tartják a modern kori világtörténelem korszakalkotó jelképének.”

Ferenc pápa: „Imádkozom Fidel Castro lelkének nyugalmáért.”

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke: „Fidel Castro elvtárs örökké fog élni.”

Moszkva, 2016. november 26. 1963. május 1-jén a moszkvai Vörös téren, a Lenin-mauzóleum mellvédjén készített kép Fidel Castro kubai kommunista vezetőről (b) és Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnökről, a Szovjetunió Kommunista Pártjának első titkáráról. Fidel Castro 2016. november 25-én, 89 éves korában elhunyt. (MTI/AP/TASZSZ)

Moszkva, 2016. november 26.
1963. május 1-jén a moszkvai Vörös téren, a Lenin-mauzóleum mellvédjén készített kép Fidel Castro kubai kommunista vezetőről (b) és Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnökről, a Szovjetunió Kommunista Pártjának első titkáráról. Fidel Castro 2016. november 25-én, 89 éves korában elhunyt. (MTI/AP/TASZSZ)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek