EUR: 325,49 Ft
CHF: 279,67 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Külföld

A britek nagyon kiakadtak Erzsébetre

Már csaknem 140 ezerre rúg azoknak a briteknek a száma, akik online petícióban követelik, hogy a királyi család saját maga finanszírozza a brit uralkodó londoni rezidenciája, a Buckingham-palota felújítását.

A brit kormány és a palota a múlt héten jelentette be, hogy a brit uralkodó világhírű, ám jó ideje omladozó londoni rezidenciájának tíz évig tartó felújítási munkálatai jövő tavasszal kezdődnek. A bejelentés szerint a felújításra a költségvetés 369 millió fontot (133 milliárd forintot) szán, és a finanszírozást az uralkodó személyi kiadásaira létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant átmeneti emelésével oldják meg.


A királyi család által használt ingatlanok fenntartási és felújítási költségei azonban régóta kényes kérdésnek számítanak Nagy-Britanniában, különösen a pénzügyi válság óta, amelynek következményeit a brit kormány hosszú évek óta tartó, és várhatóan még évekig elhúzódó költségvetési szigorral igyekszik felszámolni.

“Országszerte válság van a lakhatás terén, bajban van a brit Országos Egészségügyi Szolgálat, a megszorítások miatt számos kulcsfontosságú szolgáltatás büdzséjéből kell lefaragni. A királyi család pedig most azt várja tőlünk, hogy még mélyebbre nyúljunk a zsebünkbe a Buckingham-palota felújítása érdekében. Az uralkodó vagyona mindeközben felbecsülhetetlen. Egyetlen szóval élve, ez az egész felháborító” – mondta Mark Johnson, az online petíció elindítója.


A The Sunday Times 2015-ös ranglistája szerint II. Erzsébet vagyona nagyjából 340 millió font és ezzel ő Nagy-Britannia 302. leggazdagabb embere.

A petíció támogatóinak nagy része osztja Johnson véleményét. “Visszataszító dolog lenne elvárni tőlünk, hogy ilyen megszorítások közepette még mi fizessünk, amikor a költségeket simán lehetne fedezni a királyi gyűjteményben lévő, több milliárd font értékű műtárgy és régiség egy részének eladásából” – írta az egyik támogató.

Az ellenzéki Munkáspárt ugyancsak a költségek egy részének átvállalására szólította fel a királyi családot, ugyanakkor elutasította azt a felvetést, hogy a munkálatok egészét az uralkodó finanszírozza. “Ez egy középület, egy műemléképület, ezért nekünk is támogatnunk kell a megóvását” – fogalmazott a BBC egyik műsorában a munkáspárti John McDonnell.

A Buckingham-palota legutóbb 64 éve, 1952-ben esett át alapos – de akkor sem teljes körű – felújításon. A királyi ház múlt heti bejelentése szerint az 1703-ban épült, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palota renoválását nem lehet tovább halogatni, mert 32 kilométernyi vízvezetékrendszere, 160 kilométernyi elektromos hálózata és 40-50 éves gépészeti berendezései olyan mértékben elhasználódtak, hogy egyre nagyobb a tűz és a csőtörés veszélye.

Kapcsolódó Cikkek