2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Zalaegerszeg

A nők tánca

ZEA fátyol fokozza a misztikus hangulatot Fotó: Inhof Andris

A fátyol fokozza a misztikus hangulatot
Fotó: Inhof Andris

Lágy, hullámzó, érzéki mozdulatok, a has, a csípő, a mellkas csábító egységben forr össze a buja zenével. A karok légiesen belesimulnak a ritmusba, a közel-keleti néptáncoknak megfelelően könnyedén vagy tüzes szenvedéllyel: hullámzással, körzésekkel, nyolcasokkal, rázásokkal, rezegtetésekkel. Ez a hastánc.

És hogy mennyire népszerű napjainkban? Nos, nagyon, mert kell a misztikum a mai csajoknak is. Kilencedik alkalommal szurkolhattuk végig a  Westorientál Hastáncfesztivált október utolsó hétvégéjén a Keresztury VMK-ban, amelyen rekordot döntött a résztvevők száma minden korosztályban.


A Zalaegerszegi Hastánc Egyesület részéről Nemesházi Bernadett kezdetben talán nem is gondolta, hogy elképzelése országos minősítésű versennyé növi ki magát 2016-ra, hiszen idén a zalai hastáncosok mellett Bács-Kiskun, Somogy, Vas, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest és Veszprém megyéből is érkeztek a megmérettetésre. Egyéni és csoportos produkciókban amatőr, profi és félprofi kategóriákban lehetett nevezni, a csoportos táncra 32-en, a szóló produkciókra 71-en jelentkeztek.

A zsűriben neves hastáncművészeket is láthattunk, például a pozsonyi Halka Tytykalovát, az erősebbik nemet pedig az egyiptomi származású Abd El Wahed Rabbie képviselte. A táncosok abszolút ovációját a Pekingből hazaérkezett Schafer Katalin kapta, akit az Annibal Cannibals is megtapsolhatott volna, mert ő egyenesen takarítónőből változott át csábító szirénné.


A versenyprodukciók után fiatalok, anyukák és bátor idősebbek mutatták meg, mire is képes a női energia ősi kiteljesedése.

„Ha egy nő szereti magát, és büszke magára, mert testi-lelki harmóniában él, akkor az ebből fakadó óriási energiától feltöltődik, elkezd csillogni a szeme, fényleni az ajka, kihúzza magát és ragyog. Számomra az érzékiség és a kisugárzás nem két külön fogalom, és mindkettőben benne van a szexualitás töltete is. ’’ (Csernus Imre)

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.