EUR: 302,33 Ft
CHF: 265,19 Ft
2017. augusztus 24., csütörtök
Bertalan

Egyéb Zalaegerszeg

A nők tánca

ZEA fátyol fokozza a misztikus hangulatot Fotó: Inhof Andris

A fátyol fokozza a misztikus hangulatot
Fotó: Inhof Andris

Lágy, hullámzó, érzéki mozdulatok, a has, a csípő, a mellkas csábító egységben forr össze a buja zenével. A karok légiesen belesimulnak a ritmusba, a közel-keleti néptáncoknak megfelelően könnyedén vagy tüzes szenvedéllyel: hullámzással, körzésekkel, nyolcasokkal, rázásokkal, rezegtetésekkel. Ez a hastánc.

És hogy mennyire népszerű napjainkban? Nos, nagyon, mert kell a misztikum a mai csajoknak is. Kilencedik alkalommal szurkolhattuk végig a  Westorientál Hastáncfesztivált október utolsó hétvégéjén a Keresztury VMK-ban, amelyen rekordot döntött a résztvevők száma minden korosztályban.

A Zalaegerszegi Hastánc Egyesület részéről Nemesházi Bernadett kezdetben talán nem is gondolta, hogy elképzelése országos minősítésű versennyé növi ki magát 2016-ra, hiszen idén a zalai hastáncosok mellett Bács-Kiskun, Somogy, Vas, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest és Veszprém megyéből is érkeztek a megmérettetésre. Egyéni és csoportos produkciókban amatőr, profi és félprofi kategóriákban lehetett nevezni, a csoportos táncra 32-en, a szóló produkciókra 71-en jelentkeztek.

A zsűriben neves hastáncművészeket is láthattunk, például a pozsonyi Halka Tytykalovát, az erősebbik nemet pedig az egyiptomi származású Abd El Wahed Rabbie képviselte. A táncosok abszolút ovációját a Pekingből hazaérkezett Schafer Katalin kapta, akit az Annibal Cannibals is megtapsolhatott volna, mert ő egyenesen takarítónőből változott át csábító szirénné.

A versenyprodukciók után fiatalok, anyukák és bátor idősebbek mutatták meg, mire is képes a női energia ősi kiteljesedése.

„Ha egy nő szereti magát, és büszke magára, mert testi-lelki harmóniában él, akkor az ebből fakadó óriási energiától feltöltődik, elkezd csillogni a szeme, fényleni az ajka, kihúzza magát és ragyog. Számomra az érzékiség és a kisugárzás nem két külön fogalom, és mindkettőben benne van a szexualitás töltete is. ’’ (Csernus Imre)

Kapcsolódó Cikkek

 • Bezárta kapuit a művésztelep

  Bezárta kapuit a művésztelep

  Több mint negyed évszázados állandóság jellemzi az idén 26. alkalommal megrendezett GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepet.

 • Feltörekvő fakó

  Feltörekvő fakó

  Az első számú csapat mellett a második együttes, a “fakó” is említésre méltó teljesítményt nyújt a DUE DSE asztalitenisz egyesületében.

 • Elkezdődött az idei fesztivál!

  Elkezdődött az idei fesztivál!

  Augusztus 19-én este megkezdődött Kecskemét legnagyobb múlttal rendelkező, egyben legrangosabb fesztiválja, a Hírös Hét Fesztivál. Az 1934-ben alapított fesztivál idei mottója: „Hagyománytisztelet és modern szellemiség”.