2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Belföld

A Quaestor cégvagyon egy része a sértettek kárpótlását szolgálta

A Quaestor-cégvagyon zár alá nem vett része azt a célt szolgálta, hogy a lehető leggyorsabban, minél teljesebben ki tudják elégíteni a sértettek igényeit – hangsúlyozta Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A Quaestor-ügy elsőrendű vádlottja, Tarsoly Csaba és védője a csütörtöki tárgyaláson szóvá tették, hogy a nyomozás során a hatóságok nem intézkedtek a Quaestor-csoport vagyontárgyai nagy részének biztosítása érdekében. A vádlott és ügyvédje egyúttal indítványozták bizonyos vagyonelemek zár alá vételét.


Ibolya Tibor erre úgy reagált: a nyomozás megindítása után elrendelt és később fenntartott vagyoni jellegű biztosítási intézkedések – lefoglalás, zár alá vétel – elsődlegesen a későbbi vádlottak magánvagyonát érintették.

A Quaestor-cégvagyon zár alá nem vett része a felszámolási és végelszámolási eljárásoknak a büntetőeljárás menetétől független, lehetőség szerinti leggyorsabb és legteljesebb lefolytatását szolgálta – szögezte le.

Hozzátette: a vagyonelemek bűnügyi zár alá vétele megnehezítette volna a felszámolási eljárást és kitolta volna a sértetti igények kielégítését “a büntetőeljárás végének még jelenleg is bizonytalan idejére”.

Ibolya Tibor arra szintén kitért, hogy az elsőrendű vádlott a nyomozás, valamint a vagyonvisszaszerzési eljárás során nem indítványozta a zár alá vételt, amit ezzel szemben az ügyészség kezdeményezésére a nyomozási bíró rendelt el.

“Jellemző továbbá, hogy a nyomozás során foganatosított zár alá vételek elrendelése ellen az érintett vádlottak és védőik fellebbezéseket jelentettek be, eredménytelenül” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek