2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Külföld

A társasági adó és a járulékok terén javulhat Magyarország versenypozíciója

Magyarország előretörhet az egyre élesedő európai adóversenyben, ha a kormányzat végrehajtja közteherviselési elképzeléseit – írja szombati cikkében a Magyar Idők.

Az újság felidézi: a társasági adózásban a jövőben egységesen kilenc százalékot kérne el az állam a társaságoktól a mostani 10 és 19 százalék helyett, a munkáltatók járulékterhe jövőre 4 százalékponttal csökkenne, a következő öt évben pedig további, összességében tíz százalékpontos mérsékléssel számolhatnának a munkaadók.


A társasági adó terén Magyarország az élre ugrana, ha a kormányzat valóra váltja terveit, a kilencszázalékos teher ugyanis a legkisebb lenne az egész unióban – ismerteti a lap a PwC Magyarország adataira hivatkozva.

A személyi jövedelemadó mostani 15 százalékos mértéke – a cseh, a dán és a litván elvonással holtversenyben – a második legalacsonyabb az EU-ban.

A jövedéki adó kapcsán szintén kedvező a helyzet, a benzinre felszámított magyar jövedéki tehernél csak Bulgáriában szednek kevesebbet.

A járulékok dolgában már nem áll ilyen jól Magyarország. A munkáltatói járulékok terén Magyarország jelenleg a 18. a 28 tagállam közül, a munkavállalóktól elvont összegek alapján pedig csak a 23., vagyis az uniós országok többsége kevesebb járulékot szed be. A jövőre tervezett négy százalékpontos csökkentés a középmezőnybe sorolhatná Magyarországot.

A 27 százalékos általános magyar áfakulcs jelenleg a legmagasabb az unióban – ismerteti az újság.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek