EUR: 307,42 Ft
CHF: 282,11 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Székesfehérvár

A világegyetem titka a gyengébbik nem kezében

Új, innovatív hűtési technika alkalmazásával növelték az antiproton tömegének mérési pontosságát a CERN-ben. Nemzetközi együttműködés keretében, az elektronéhoz képest határozták meg e részecske tömegét a fizikusok.

A magyar kutatók részvételével folyó munkáról a Science magazinban számoltak be a tudósok – adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia. Egyikük egy fiatal fehérvári hölgy, Sótér Anna a fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákja volt.

A modern fizika egyik legnagyobb rejtélye az antianyag hiánya a világegyetemben, hiszen az ősrobbanás után azonos mennyiségben kellett volna keletkeznie anyagnak és antianyagnak. A CERN antianyaggyárat épített a kérdés tisztázására: van-e olyan különbség a részecskék és antirészecskék között, ami megmagyarázhatja ezt a furcsa aszimmetriát.

soter_anna_MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

Sótér Anna is részt vesz a kutatásban Fotó: MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

Az antianyaggyárban működő sok kísérlet egyike az ASACUSA együttműködés – főként japán, magyar, osztrák és olasz résztvevőkkel –, amely most valóságos áttörést ért el az antiproton tömegének meghatározásában az elektronéhoz képest egy új, innovatív hűtési technika alkalmazásával. Az egyik legtekintélyesebb tudományos folyóirat, a Science november 4-i számában jelent meg az ASACUSA új, rendkívül nagy pontosságú méréséről egy írás. A cikk 12 szerzője közül hat japán, három magyar (Sótér Anna, Barna Dániel és Horváth Dezső), továbbá egy-egy olasz, német és iráni.

A kísérletben antiprotonokat fogattak be héliumatomokban, helyettesítve velük az egyik elektront. Az együttműködés új eredménye az, hogy a vizsgált antiprotonos atomokat rendkívül hideg héliumgázzal vette körül, hogy a hideg gáz atomjaival való ütközésekben lehűljön, anélkül, hogy közben az antiproton befogódjék az atommagban, és szétsugározzon, így mérik az átmeneti energiát, amelyből a tömeg rendkívüli pontossággal meghatározható. A kísérlet adatgyűjtése 2010-től 2014-ig tartott, és megerősítette az anyag-antianyag szimmetriát, mivel az antiproton tömege 10 jegy pontossággal azonosnak bizonyult a protonéval. Ennyi derül ki az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja közléséből, s ennél többet az átlag halandó talán nem is érthet meg.

– Büszke vagyok egykori tanítványaimra, akik túlszárnyalják még a fantáziámat is! – közölte Szászi József, a fiatal tudós volt tanára, Fejér megyei földrajz és biológia szakos szaktanácsadó.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.