2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Eger

A zene jótékony ereje

Báder Ernő  családjában az ötödik zenészgenerációt képviseli, de talán elődei nem tettek annyi „mellékest” a közösségért, a romákért, mint ő maga. Egy egész település hálás neki Kápolnán, ahol a helyi roma önkormányzat alelnöke, emellett életre és élni tanítja a hátrányos helyzetű lakosságot a kicsiktől a fiatal felnőttekig.

Báder Ernő óvodában segít, programokat szervez és pályázatot adnak be az önkormányzattal közösen, most például a Roma lányok korai iskolaelhagyása című projekten dolgoznak.


Igen, nagy probléma ez a térségben, és hatalmas energiát kíván az integráció kérdése Ernőtől, aki zenészútjai során is igyekszik kiállni a romákért, a helyi művelődési ház kulturális referenseként pedig mindennap besegít a fejlesztőprogramok szervezésébe, leginkább a zene terén. Még mindig nincs vége a civil sokszínűségnek és a jóságnak sem: a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseként a tarnabodi iskolában igyekszik összefogni és jó hatással lenni a helyi nagyszámú roma fiatalok közösségére.

Báder Ernő és Gonda László a szalonzenekarral

Báder Ernő (balra) és Gonda László (jobbra) a szalonzenekarral

 

– Minden összefügg a zenével. Tarnabodon is tanulunk zenélni, illetve segítünk rájönni a fiataloknak, hogy ki miben tehetséges, milyen irányba kell vagy lehet elindulni az életében – hangsúlyozza Ernő.


Báder Ernő a kápolnai óvodában is foglalkozik a kicsikkel

Báder Ernő a kápolnai óvodában is foglalkozik a kicsikkel

 

Neki az itiner adott volt, nyolcévesen elkerült otthonról, de már akkor egyedüliként vezette a családi zenekart, zsenimérleg ez. Aztán tizenvalahány évig a világot bejárva, a Rajkó Zenekar oltalmában fényesítette azt a bizonyos gyémántot. Csak huszonévesen tért haza.

– Az egész családom benne van a tizenhárom tagú cigány koncertegyüttesünkben, de van egy szalonzenekar is, amiben Gonda Lászlóval zenélünk. Hazatérésem után Gonda Laci vitt bele a helyi zenei életbe, összeismertetett a későbbi zenésztársainkkal, és nem mellesleg nagyon jó barátom, mindent neki köszönhetek – mondja Ernő.

Báder Ernő és tizenhárom tagú koncert cigányzenekara

Báder Ernő és tizenhárom tagú koncert cigányzenekara

Szépen gyarapodnak a külföldi meghívások, a napokban Prágában jártak Ernőék, de a Magyar Turisztikai Zrt.-n keresztül képviselték szűkebb hazánkat Lengyelországban Gonda Lacival duót alkotva, ahol minden este egy étteremben muzsikáltak a vendégeknek.

– Nem egyszerű leszervezni ezeket a programokat, mert gyakorlatilag ketten vagyunk az Egri Zenészek Egyesületében is, a Gonda Laci meg én, akik a fellépések után megyünk, illetve aki még nagyon sokat segít nekünk az az Egri Kulturális és Művészeti Központ részéről Simon Klári. Kápolnán a civil életben dr. Berecz Kálmán polgármestertől és Kerékgyártó Andrea vezető óvónőtől kapjuk meg a roma gyerekek számára fontos támogatásokat, amikkel sikerül előrébb vinni az életüket – emeli ki kollégáit, barátait Báder Ernő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.