2018. május 23., szerda
Dezső

Egyéb Győr

Aki elfogadja a segítséget, túlélheti a telet

November beköszöntével elindult a hajléktalanok téli ellátása, hiszen egyre nagyobb szükség van a hideg elleni védelemre, a fűtött szobára. Győrben sem lehet más a cél, mint hogy senki se maradjon ellátás nélkül.

Győrben a Szarvas utcai krízisszálló november elejével ismét megnyitotta kapuit azok előtt, akik segítségre szorulnak, és élnek is a lehetőséggel. Összesen hatvan fedél nélkülit tudnak fogadni egyszerre a korszerű, minden igényt kielégítő épületben. Az első nap már rögtön huszonketten voltak, ám sejthető, hogy egyre többen kopogtatnak majd az ajtón, és a fagyokra telt ház lesz.


A Szarvas utcai krízisszálló eddig is megtelt ha télire fordult az idő Fotó: Marcali Gábor

A Szarvas utcai krízisszálló eddig is megtelt, amint télire fordult az idő
Fotó: Marcali Gábor

– Minden évben november 1-jén nyitjuk meg a hatvan férőhelyes krízisszállásunkat, ahol tavaszig várjuk a rászorulókat. Összesen 48 férfi és 12 nő ellátásáért tudunk felelni itt, a Szarvas utcában – mondta Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője.

Évről évre hasonló problémákkal küszködő, de újabb és újabb segítségkérők gondoskodását kell megoldaniuk a szakembereknek azután, hogy a megnyitáshoz szükséges kötelező engedélyeket megszerezték és zöld utat kaptak a befogadásra.


Ételt is kapnak azok a rászorulók, akik segítséget kérnek a hideg hónapokban Fotó: Marcali Gábor

Ételt is kapnak azok a rászorulók, akik segítséget kérnek a hideg hónapokban
Fotó: Marcali Gábor

A szolgálat már korábban felmérte az utcán élő hajléktalanok számát, hiszen az a cél, hogy a novembertől márciusig tartó időszakban mindenkiről gondoskodni tudjanak. Sajnos örök kihívás meggyőzni a régóta utcán élőket, hogy forduljanak bátran a krízisszálló személyzetéhez: sok esetben bizalmatlanok, nehezebben illeszkednek be. Így sokan továbbra is kint maradnak a szabadban, de a szolgálat munkatársai őket sem hagyják magukra, számukra átmeneti segítséget jelenthet a rendszeres teajárat.

– Természetesen idén is lesz teajárat. Minden erőnket igyekszünk erre összpontosítani, akkor is, ha most egy kicsit szerényebb keretek között tehetjük ezt – tudtuk meg a vezető szakembertől. – A város és civil szervezetek bevonásával úgy tűnik, problémamentesen megoldjuk a járatok elindítását és működtetését – hangsúlyozta Sütő Csaba.

Idén is rendszeres lesz a teajárat Győr környékén Fotó: Marcali Gábor

Idén is rendszeres lesz a teajárat Győr környékén
Fotó: Marcali Gábor

Magyarországon jövő tavaszig az eddiginél hozzávetőleg 1500 férőhellyel több áll rendelkezésre. Ezek fenntartása évente kilencmilliárd forintba kerül, a krízisidőszakban megnövekedett kiadások fedezésére pedig 360 millió forintot fordítanak. A hajléktalanokat segítő szervezetek munkáit sokan támogatják, hiszen a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet is teljes erőbedobással a fedél nélkül élőkre figyel a téli, úgynevezett krízisidőszakban.

Kapcsolódó Cikkek