2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Külföld

Az afgán állam kampányt indított a nőkkel szembeni erőszak ellen

Kampányt indított a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen csütörtökön az afgán állam, az igazságügyi és más tárcák együttműködésével.

Külföldi megfigyelők szerint Afganisztán még mindig egyike azoknak az országoknak, ahol nem szerencsés nőnek születni.


A közép-ázsiai ország ügyészsége szerint az idei év első nyolc hónapjában több mint 3700, nők elleni erőszakos cselekedetet jegyeztek fel Afganisztánban. Ez a szám növekvő tendenciára utal, ugyanis 2015 egészében mintegy 5000 ilyen esetet regisztráltak.

Az afgán hatóságok egy memorandum aláírásával szentesítették a kampány iránti elkötelezettségüket csütörtökön, egy nappal a nők elleni erőszak megszüntetésének november 25-i világnapja előtt.


Az AFP francia hírügynökség kabuli tudósításában úgy fogalmazott, hogy a dokumentum aláírása az afgán elnök, Asraf Gháni jelenlétében jelképes cselekedet, amelynek célja az igazságügyi, egészségügyi és oktatási minisztériumok, valamint tartományi és helyi hatóságok bevonása a nők helyzetének javításába.

A televízióban élőben sugárzott aláírási ünnepségen Farid Hamidi főügyész kijelentette: “Afganisztán nem jó hely a nők és gyerekek számára.”

Maleha Haszan főügyész-helyettes hozzátette: az erőfeszítések ellenére csak romlik a helyzet, a nők elleni erőszak egyre csak növekszik.

A fővárosban, Kabulban négy nőt gyilkoltak meg csak a múlt hónapban. Legalábbis a hatóságok ennyiről tudnak, sok esetet nem jelentenek, az ország vidéki területein pedig még rosszabb a helyzet – fejtette ki.

A Save the Children gyermekjogi szervezet munkatársa, Zubaida Akbar közölte: amellett, hogy az oktatáshoz való hozzáférésben sem tapasztalható egyenlőség a nők és férfiak között, rengeteg nő megy férjhez kényszerből, túl fiatalon. Ezekre a házasságokra pedig gyakran jellemző lesz az erőszak.

A gyermekjogi szervezet szerint annak ellenére, hogy a törvény értelmében 16 év alatt nem köthetnek házasságot nők, az 50 év alatti afgán nők 15 százaléka ment férjhez 15. életéve betöltése előtt, a fele pedig 18. születésnapja előtt.

Az AFP emlékeztetett, hogy tavaly nyáron egy férfi élve elégette 14 éves feleségét, akit ráadásul 12 éves korában vett el. A lány egy hivatalosan tiltott gyakorlatnak, a badalnak az áldozata volt. A badal lehetővé teszi, hogy – általában bosszúból elkövetett – vérontás megelőzése érdekében, vagy csak vitarendezés megoldásaként, az egyik érintett család odaadja leánygyermekét a sértett család egyik fiának. A lányoknak nincs beleszólásuk a frigybe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben – állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

 • Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie, az Én Tonya Oscar-jelölt színésznője tízrészes Shakespeare-filmsorozaton dolgozik. Az ausztrál produkció női filmes alkotókkal, női szempontból, kortárs környezetbe helyezve adaptálja Shakespeare ismert drámáit – ismertette a deadline.