EUR: 318,79 Ft
CHF: 273,94 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Egyéb Székesfehérvár

Az államalapító családra emlékezhetünk

Hamarosan alapvetően megváltozik a fehérvári történelmi belváros képe. Az Árpád-ház Program keretében elsőként a volt Köztársaság mozi átalakítása kezdődik el, ahol egy kőtár, egy Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont jön létre.

A tervek szerint az épületet megnyitják, s azon keresztül a Romkerttől gyalog lehet majd a Távírda utcáig sétálni.


Vargha Tamást, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkárát nevezte ki az Árpád-ház Program előkészítésével és megvalósításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá az emberi erőforrások minisztere. A fehérvári országgyűlési képviselő e megbízása 2016. október 17-től 2017. április 16-ig tart.

A miniszteri biztos feladata a program előkészítésével és megvalósításával összefüggő feladatok végrehajtásának irányítása, koordinálása és felügyelete. Ehhez kapcsolódóan a kormány-előterjesztések, jogszabálytervezetek, kormány- és minisztériumi vezetői szintű döntések, intézkedések előkészítése vagy koordinálása, jelentések és beszámolók elkészítése, különösen a program 2016–2022. évi első üteme részletes végrehajtási programtervének kidolgozása is hozzá tartozik. Az ő felelőssége lesz az egyes ütemek pontos forrásigényének meghatározása, az Árpád-ház történelmi művét, annak európai jelentőségét, továbbá az Árpád-ház uralkodóit, szentjeit, az Árpád-kor kulturális örökségi emlékeit, művészetét bemutató nagyszabású hazai és nemzetközi kiállítás koncepciójának kidolgozása. E megbízás alapján feladata lesz még a megvalósítás pénzügyi, szakmai és egyéb feltételeinek meghatározása, valamint kapcsolattartás a program előkészítésében és megvalósításában közreműködő egyéb intézményekkel.


Romkert_ma

A város nagy átalakításokba kezd, hogy méltóan emlékezzünk az Árpád-házra fotó: Papp Klaudia

Az Árpád-ház program rohamléptekkel halad előre – az ehhez kapcsolódó intézkedésekről és eredményekről szóló beszámolót októberben hallgathatta meg a fehérvári közgyűlés. Az ott elfogadott tájékoztatóban négy kiemelt fejlesztési irány fogalmazódik meg. Az egyik leglátványosabb, ha megvalósul, a Nemzeti Emlékhely fejlesztése. Itt több módozatot dolgoztak ki: a Koronázási Dóm múzeum rekonstrukción alapuló felépítését, részleges rekonstrukcióját, a romok bemutatását a falak megemelésével, a terület teljes lefedését és városi közösségi térré alakítását egy új felépítmény lehetőségével. A koncepció második fontos eleme a volt Köztársaság Mozi épületén áthaladó Nemzeti Emlékhely – Sétaút kialakítása. Ezeket egészítik majd ki az Aranybulla-emlékmű környékén tervezett fejlesztések.

– Az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont létrehozása nem halogatható – jelentette be a közgyűlésen Cser-Palkovics András polgármester. Erre az elhelyezésre javasolt épület állapota miatt és a Koronázó Bazilika eredeti köveinek méltó elhelyezése és bemutatása érdekében van szükség.

Az első ütemben, 2022-ig a magyar alkotmányosság egyik alapvető öröksége, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójáig tervezett programra ötmilliárd forint nemzeti forrás áll rendelkezésre. A második ütem részletei még formálódnak, annyi bizonyos, hogy annak időtávja 2038-ig, Szent István király halálának 1000. évfordulójáig terjed.

Kapcsolódó Cikkek