2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb Hódmezővásárhely

Az Elek család nyomában

A hódmezővásárhelyi Városháza dísztermében mutatták be 730 év – Az Elek család története című könyvet a család, ismerősök, barátok jelenlétében. Dr. Elek András nyugdíjas orvos, családtörténeti kutató az Elek család históriáját összegezte egy monografikus kötetben.

Az ünnepi könyvbemutatón Dr. Elek Andrással Szenti Tibor író, néprajzkutató és dr. Miklós Péter történész beszélgetett.

Az ünnepi könyvbemutatón Dr. Elek Andrással Szenti Tibor író, néprajzkutató és dr. Miklós Péter történész beszélgetett.

Az Elek ősi magyar családnév, az egyik „legmagyarabb”. Ugyanis egyetlen más nemzetnél sincs, csak a történelmi Magyarország területén fordul elő. Az Elek család 270 évre visszanyúló vásárhelyi fejezete Elek András fazekasmesterrel veszi kezdetét, aki a jobb megélhetés reményében 1745 márciusában Vásárhelyre költözött két fiával és második feleségével. A református vallású családfőt és fiait a dél-alföldi város első fazekasai között tartják számon, akik úttörő szerepet játszottak e jellegzetes vásárhelyi mesterség meghonosításában.


Az Elek-családfa.

Az Elek-családfa.

– Büszkeség az Elek család leszármazottjának lenni. Kíváncsiságot látok a családtagok szemében, hiszen először fogják kezükbe ezt az írást. Ha elolvassák, megismerhetik az elmúlt háromszáz év Vásárhelyét, illetve a család szerepét a városban, de ezen túlmenően az ősi Elekek története is feltárul előttük – mondta el dr. Elek András, a könyv szerzője, aki részletesen foglalkozik a szűkebb család, a közvetlen felmenők életútjával, számos családi történetet, fotót és más korabeli iratot közölve az Elek-családkönyvben.

A magát aktív kosárlabda-szakembernek, ám amatőr helytörténésznek és családtörténeti kutatónak valló Elek András 1984-ben kezdett foglalkozni családkutatással. Elsőként felesége anyai és apai ágának járt utána, majd az Elek família históriájának felgöngyölítéséhez fogott hozzá. Az 500 oldalas könyv harminc év kutatását és történeti forrásait összegzi.


Kapcsolódó Cikkek