EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Dunaújváros

Bágyi Lubossal sem először játszott a Művész Jazz Klubban

Bágyi Balázs a Magyar Jazz Szövetség elnökeként is elismerően szólt a dunaújvárosi Művész Jazz Klub tevékenységéről legutóbb, amikor is a New Quartettel léptek fel. Kettős aktualitással, ugyanis Ávéd Jánost Soso Lakatos Sándor (szaxofon) váltotta az állandó működésben.

Meghívottként pedig ismét remek lendületet adott a csapatmunkában Lubos Soukup (Cz/Dk) szaxofon, aki folytatja velük a turnét Lovasberény után Csehországban, vallott a programról Bágyi Balázs.


– Felvidék következik, majd két koncert Prágában, egy Brnoban, Ipolyság, Somorja. Decemberben még Lengyelországi kiruccanásunk lesz és bezártuk az évet. Ugyanakkor igyekszem lekövetni a mozgó produkciókat, amelyek mozognak akár a fiatalok, akár az idősebbek körében. Lévén, mindenkit ismerek, mindenkivel játszottam, mert pont egy középkorosztályt képviselek. Tehát van még kapcsolatom a fiatalokkal, de már játszottam a korosabbakkal is. A Magyar Jazz Szövetség legfontosabb rendezvénye a Magyar Jazz Ünnepe. Ott mindig olyan produkciókat léptetünk fel, amelyek komoly műhelymunka eredményei, nem haknik. Egyéni stílussal, egyéni hozzáállással nyúlnak a jazzhez. Ezenkívül nagyon fontos szerep jut az oktatás periférikus ügyeiben, például a jazztáborok támogatásában, workshopokat tartunk. Jövőre pedig jazz-menedzser műhelyt indítunk olyan előadókkal, akik már letettek valamit az asztalra. Picit a muzsikáláson kívül más tapasztalattal is rendelkeznek és tudják segíteni a pályatársakat és a fiatalokat. Ez hiánycikk, Bordás Józsi ötletét öntöttük ebbe a formába. A szakmai képviselet területén pedig igen fontos, hogy a kulturális kormányzat részére „mi szállítjuk” a szakmai elismerésre az ajánlatokat a jazz területéről (Erkel-díj, Liszt-díj, középkeresztekre, Kossuth-díjra), tehát van felelősségünk – mondta Balázs.

"Mindig szívesen jövök a Művész Jazz Klubba, vannak forrpont hangulatok" - mondta Bágyi Balázs Fotó: Lokál

“Mindig szívesen jövök a Művész Jazz Klubba, vannak forrpont hangulatok” – mondta Bágyi Balázs Fotó: Lokál

 

A jazz területét sem hagyja érintetlenül zenei életünk tragikus aktualitása, Kocsis Zoltán halálhíre.


– Fizikailag elment, nyilván. Lélekben biztosan nem, sőt nagyon sokáig velünk marad, hiszen mindazok a lenyomatok, amit ő hagyott akár a zongoraművészet, az előadóművészet területén, de akár, mint karmester és a Nemzeti Filharmonikusok vezetője, ez sok-sok évtizedekig rányomta bélyegét a magyar zenei életre, a magyar kultúrára egyaránt. Nagyon sok olyan emberrel állt kapcsolatban, akik a jazz világához kötődtek, azt is nyomatékosan hangsúlyozva, hogy ő maga is iszonyatos improvizációs készséggel bírt. Nem lehet kisajátítani ezt csak a jazz műfajára, viszont nagyon kevés komolyzenész adottság, hogy így tudjanak improvizálni. Kocsis Zoltán zsenialitása ezt a területet is átölelte. Egészen biztos, nagy űrt hagyott maga után. És bizonyos, hogy sok jazz zongorista példaképe is volt ő, akik ma tovább fogják vinni művészetének örökségét – vélekedett Bágyi Balázs

A Bágyi Balázs New Quartetnek december közepéig lesz turnéja Fotó: dunaujvaros.com

A Bágyi Balázs New Quartetnek december közepéig lesz turnéja Fotó: dunaujvaros.com

A dunaújvárosi Művész Jazz Klub szervezése hagyományteremtő szándékkal indult, s mint ilyen megkerülhetetlen lesz december 23-án Balázs Elemér Group fellépése, majd pedig általa Tim Ries ismételt kollaborációja január 20-án.

– Elemér saját zenekara is most volt 16 éves, ám pályaindulása a Trió Midnight megalakulásától datálódik a magyar jazzben. Tim Ries-szel való kapcsolatuk is mélységi időre fut vissza, amiben benne van az Amerikai turnék sora, amihez Tim segítette őket. Nagyszerű dolog, hogy a magyar jazzben ilyen kapcsolatok léteznek, mert használnak. Ezen kapcsolatokon keresztül nagyobb mértékben sikerül megmutatni a világ többi részének, hogy mit tudnak a magyar muzsikusok. Ez fontos, és nagyon jó reputációja van általa a magyar muzsikusoknak világszerte. Komolyzenében régebb óta, de újabban bizony a jazzben magam is tapasztalom, bármerre járok. Mindenképpen elismerés illeti az ilyen hagyományteremtést – fejtette ki véleményét a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.