2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb XIII.kerület

Bölcsi és orvosi rendelő újult meg

Bölcsőde és háziorvosi rendelő is megújult az elmúlt időben a kerületben. A két intézmény felújítása több mint 140 millió forintba került az önkormányzatnak.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint átadták a Tátra u. 48–52.-ben található három telephelyű családi bölcsődét, mely az Újlipótvárosban megjelenő igények kielégítését segíti. A családi bölcsi egy négyemeletes társasház magasföldszintjén található, három közvetlen utcai bejárattal. A három új egységgel (Micimackó, Zsebibaba, Pagony neveket kapva) 14-re nőtt a kerületben található családi napközik száma. A beruházás 70 millió forintba került, így a kerületben már 1078 bölcsődei férőhely van.


13ker_ovi

Az új bölcsit műsorral avatták fel a gyerekek (budapest13.hu)

Megújult az Esküvő közben található háziorvosi rendelő is. Az intézmény 1993-ban került az önkormányzat tulajdonába. Utoljára 2001-ben, 74 millió forintért újították fel. Az elmúlt 14 év alatt az akkor korszerűen kialakított rendelő mára külsejében, szerkezetében elavulttá vált, ezért az önkormányzat az egész kerületre kiterjedő felújítási program részeként a rendelőt teljeskörűen felújította. Korszerűsítették a fűtőrendszert, modern kazánt építettek be, a lift automatikáját cserélték, külsőleg szigetelték, új nyílászárókat és padozatot építettek be, festettek. A biztonságos betegellátás érdekében pedig defibrillátort állítottak üzembe.

13ker_rendelo

Az épületet akadálymentesítették (Fotó: budapest13.hu)

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az Esküvő közi nyolc praxisban dolgozó háziorvosok összetartó közösséget alkotnak, a felújítás során is segítették egymás tevékenységét. A megelőzés érdekében 2014-ben minden orvos és nővér részt vett a hepatitis B és C, valamint prosztata- és gyomor-bélrendszeri elváltozások kiszűrésében. A rendelő orvosai aktívan részt vesznek a védőoltások szervezésében, beadásában. A rendelő – amely összesen több mint 13 ezer 14 év feletti lakost lát el – felújítása 54 millió forintba került. A rendeléseken évente több mint 56 ezer beteg jelenik meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.