EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Börtönre ítélték a sajtószakszervezet elnökét

Kétévi börtönnel és pénzbüntetéssel sújtotta egy bíróság szombaton az egyiptomi sajtószakszervezet elnökét és két másik vezetőjét, azzal a váddal, hogy a hatóságok által körözött kollégáikat bújtatták és álhíreket terjesztettek – közölték igazságügyi források.

Jehia Kalas szakszervezeti elnök, Hálid al-Balsi alelnök és Gamál Abder-Ráhim főtitkár fellebbezhet az ítélet ellen.


Az ügy előzménye, hogy a hatóságok május elején – a szövetség 75 éves történetében példátlan módon – razziát hajtottak végre az újságírók szakszervezetének kairói székhelyén, s ott őrizetbe vettek két ellenzéki újságírót, mert állítólag tüntetésekre buzdítottak és valótlanságokat terjesztettek.

A rendőrség tagadta, hogy megrohamozta volna az érdekvédők épületét. Kalas szakszervezeti elnök a razziát követően lemondásra szólította fel a belügyminisztert, az államfőt pedig bocsánatkérésre.


Az ügyészség ezt követően májusban vádat emelt a sajtószakszervezet vezetői ellen.

Áprilisban az észak-afrikai ország biztonsági erői legalább 33 újságírót fogtak el az államfő elleni megmozduláson, ahol az ellen tiltakoztak, hogy Kairó átengedett két stratégiai szempontból fontos vörös-tengeri szigetet Szaúd-Arábiának.

Egyiptomban 2013 óta törvény tiltja a belügyminiszteri engedély nélkül szervezett gyülekezéseket.

Emberi jogi aktivisták és jogászok élesen bírálták a szombati ítéletet.

Gamal Eid ügyvéd, egy emberi jogi szervezet alapítója, politikai indíttatásúnak nevezte a bíróság döntését. Itt szó sincs jogról és igazságszolgáltatásról – tette hozzá.

A Reuters hírügynökség jelentésében kiemelte, az újságírók elleni ítélet azt mutatja, hogy hatóságok megpróbálják elfojtani az Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök rendszerével elégedetlenkedő megmozdulásokat.

A hadsereg élén álló Esz-Szíszi 2013-ban döntötte meg az iszlamista Mohamed Murszi államfő hatalmát, aki a 2011-es felkelés után rendezett demokratikus választásokon lett elnök. Murszi azóta börtönben van, és a rá fegyveres szökés miatt tavaly kiszabott – nemrég érvénytelenített – halálbüntetés mellett több más perben hosszú börtönbüntetéseket kapott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Járni sem bírt Juncker

  Járni sem bírt Juncker

  Ismét nagyot alkotott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Most a ,múltheti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több ember kellett támogassa, mert járni is alig bírt.

 • A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő konzervatív német lap.

 • Rekordszinten a BMW eladásai

  Rekordszinten a BMW eladásai

  A BMW 1,8 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.