2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Külföld

Brutális pénzt fizettek az Eiffel-torony lépcsőjének egy darabját

Több mint félmillió euróért kelt el a párizsi Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja egy árverésen.

A keddi licit 30 ezer euróról indult, végül egy ázsiai vevő 523 800 eurót (162 millió forint) fizetett a 2,60 méteres, 14 lépcsőfokból álló lépcsőszakaszért, amely hajdan az 1889-ben átadott torony 2. és 3. szintje közti csigalépcső része volt.


A lépcsőt 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy 2-9 méteres darabra vágták. A lépcsődarabok közül egyet a torony első szintjén hagytak meg emlékként, három darabot francia múzeumok kaptak.

A megmaradt 20 lépcsőszakaszt 1983 decemberében árverésen bocsátották áruba, azok jelenleg megtalálhatók a világ számos pontján, így Jamanasi japán városban vagy New Yorkban, a Szabadságszobor közelében.

A Franciaországban maradt két lépcsődarabot Guy Béart énekes vásárolta meg, aki 2015-ben eladta őket.

A szabadpiacon forgó lépcsődarabok újra és újra feltűnnek árveréseken. 2009-ben egy amerikai vevő 550 ezer eurót fizetett egy 2,70 méteres szakaszért. A keddi párizsi árverést szervező Artcurial aukciósház 2013-ban 220 ezer euróért adott el egy 3,50 méteres, 19 fokból álló Eiffel-lépcsőt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Levesválasztása buktatott le egy gyilkost Indiában: a bűntett elkövetője ugyanis, aki ellopta áldozata személyazonosságát, vegetáriánus ételt kért egy kórházban.

  • Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    A német kormány nem osztja az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a véleményét, miszerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját, és a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben – mondta szerdán Berlinben egy német kormányzati forrás.