EUR: 326,06 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Külföld

Brutálisan sok pénzért kelt el Frida Kahlo egy nemrég előkerült képe

Frida Kahlo mexikói festőművész 60 év után nemrég előkerült, soha ki nem állított képe 1,81 millió dollárért (532 millió forintért) kelt el a Sotheby’s aukciósház New York-i árverésén.

A Nina con collar (Lány nyaklánccal) című olajvászon festmény európai vevőhöz került, akinek kilétét nem fedték fel.


A kép 1929-ben született, Kahlo 143 festménye közül az első húsz között készült el. Már magán viseli a festő későbbi önarcképeinek néhány jellegzetes vonását, a “szárnyas” szemöldököt és a frontális, szembenéző portrét.

Az indigókék hátterű kép modellje, egy 13-14 éves lány egyenesen a nézőre tekint. “Van benne valami melegség és meghittség” – mondta Axel Stein, a Sotheby’s Latin-Amerika-szakértője.

A latin-amerikai művészeti aukció teljes bevétele 16,84 millió dollár volt, a keddi eseményen legdrágábban, 2,29 millióért Rufino Tamayo egy alkotása kelt el, mely egykor Audrey Hepburn tulajdonában volt.

Tavaly a Sotheby’s egy 1939-ben készült Kahlo-festményt rekordáron, 8 millió dollárért (2,3 milliárd forintért) adott el.

A nemzetközi piacon a latin-amerikai művészek közül a mexikói festőnő képeiért adnak a legmagasabb árat. Stein szerint ez részben azzal magyarázható, hogy Mexikó évtizedeken át tiltotta a Kahlo-művek kivitelét az országból.

Kapcsolódó Cikkek