2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Zalaegerszeg

Büszkék vagyunk rád, Mányoki Attila!

Huszonöt év óriási teljesítményének köszönhetően az úszósport maratonistáinak legjobbjait elismerő, 1963 óta működő szervezet, az International Marathon Swimming Hall of Fame (IMSHOF) új tagjává avatták november 4-én a magyar nyíltvízi úszás nagy alakját, zalaegerszegi büszkeségünket, Mányoki Attilát.

ZE Zalaegerszeg büszkesége Mányoki Attila Fotó : Inhof András

Zalaegerszeg büszkesége: Mányoki Attila
Fotó : Inhof András

– Mit jelent számodra az elismerés?


– Egy sportoló életében ez az egyik legnagyobb kitüntetés. Fantasztikus eredményeket kell elérni a hosszútávúszásban, ahhoz, hogy az amerikai intézményben beiktassák az embert a  halhatatlanoknak nevezett kiválóságok sorába, alig 43 évesen, hiszen ez egy életműdíj és én még aktív vagyok. Az elmúlt évek csatornaátúszásai, a világ legveszélyesebb vizeinek meghódítása felkeltette irántam az érdeklődést, és megválasztottak a szűk elit tagjává. A nevem egy-egy ausztrál, macedón és brit társsal együtt került fel a floridai Fort Lauderdale-ben lévő múzeum falára, a másik 248 klasszis úszóé mellé, akik az elmúlt bő fél évszázadban kerültek oda teljesítményüknek köszönhetően.

– Minden megmérettetésen átléped önmagad határait. Melyikre vagy a legbüszkébb?


– 2013-ban átúsztam a La Manche-csatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajtam, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdöttem le. Tavaly két héten belül teljesítettem az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. Ezzel túljutottam az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat négy állomásán. Még az Északi-csatorna, a Cook-szoros és a Gibraltári-szoros leküzdése van hátra a világ hét legnehezebben meghódítható tengeri csatornája közül.

ZE Díszoklevél Fotó: Inhof András

Díszoklevél
Fotó: Inhof András

– Megérte?

– Márciusban kaptam a telefont a szervezettől, hogy jelöltek a hírességek csarnokába, de a nyilvánosságra hozatalig hallgatnom kellett róla. Borzasztóan fel voltam dobódva, de istenigazából nem tudtam elképzelni, milyen is a ceremónia, nem tudtam azt sem, hogyan fogom megélni ennek a címnek a súlyát. Amikor felszólítottak a színpadra, nagyon illusztris társaság vett körül Los Angelesben, a Hilton nagytermében, ahol iszonyatosan exkluzív minden, négyünket gyakorlatilag kiemeltek a közönségből és minden figyelem ránk hárult. Jó érzés volt, hogy a magyar konzulátus is képviseltette magát, és ott voltak velem a díjátadón.

Azokra a meleg szavakra, elismerésekre, amelyekkel illettek és felvázolták a teljesítményemet, nem számítottam, csak álltam a pódiumon meghatottan a tapsviharban. Akkor éreztem úgy, hogy ennek a 25 évnek a teljesítménye, küzdelmei, lemondásai abban a pár másodpercben megtérültek, hogy érdemes volt! Persze, ettől még nincs ott a pont a végén. Nem azt jelenti, hogy ennyi volt és vége. Természetesen inspirál, de az emberektől nem nagyon lehet elvárni, hogy megértsék, mit is jelent egy ilyen cím birtokosának lenni. Ha szűk hazánkat nézzük, akkor egy időpontban kaptam meg ugyanazt az elismerést, mint Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán.

A Hírességek Csarnokába korábban a következő magyar vízilabdázók kerültek be: Faragó Tamás, Gyarmati Dezső, Halassy Olivér, Homonnay Márton, Kárpáti György, Kemény Dénes, Komjádi Béla, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Németh János, Szívós István, id. Szívós István és Zólyomi András. Az úszók között pedig olyan illusztris társaság képviseli hazánkat, mint például Székely Éva, Gyarmati Andrea, Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Darnyi Tamás, Hajós Alfréd, Szabó József. Így, hogy nekem nincs olimpiai aranyérmem, ettől függetlenül az én teljesítményem felértékelődött a szervezet számára, az olimpiai bajnokok szintjére. Mert hazánkban nincsen tenger, hátrányban vagyok a felkészülési lehetőségekkel.

– Miből élsz?

–Előadásokat tartok. Életmód- és felkészülési tanácsokat adok. Biztos támogatói hátterem van, de a városi uszoda bérletét is fizetem, mint bárki más. Ettől függetlenül nem könnyű finanszírozni a teljesítményhez szükséges hátteret.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.