2018. december 12., szerda
Gabriella

Sport

Czene: diktatúra van az úszóknál

Czene Attila sportért felelős korábbi államtitkár a Lokálnak fejtette ki véleményét a Hosszú Katinka és az úszószövetség közötti vitában. Atlanta olimpiai bajnoka szerint is diktatórikus tendenciák tapasztalhatók a vezérkarban.

„Vajon szükséges-e egy sportszervezet, egy társadalmi szervezet első emberének ekkora szerepet osztani” – tette fel a cseppet sem költői kérdést Czene Attila, aki nem titkolja, hajdanában neki is volt vitája azzal a Gyárfás Tamással, aki – szerinte egészségtelenül – az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben. Czene szerint nem véletlenül terebélyesedik a Hosszú Katinka mögé felsorakozott ellenzék, amelyhez tegnap Verrasztó Evelyn és Dávid is csatlakozott.


Gyárfás Tamás Fotó: Mészàros Diána

Gyárfás Tamás /Fotó: Mészàros Diána

– A szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során – mondta lapunknak Czene, aki szerint Gyárfás olyan szakmai kérdésekbe is beleszól, amelyekben nem kompetens.

Budapest, 2012. szeptember 17. Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon és a XIV. Nyári Paralimpiai játékokon negyedik, ötödik és hatodik helyezést elért sportolók és a pontszerző helyezést elérő versenyzők, felkészítésében részt vevő sportemberek tiszteletére megrendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban 2012. szeptember 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár /Fotó: MTI – Illyés Tibor

– Az állami támogatások révén jórészt közpénzekről van szó, melyek felhasználásáról egyrészt egy szakmai grémiumnak kellene határoznia, de jelenleg másféle szempontok érvényesülnek. Másrészt viszont ne a sportoló döntse el, ki és mikor mondjon le, az a közgyűlés feladata, ott kell eldönteni, jól vagy rosszul látta-e el feladatait az elnök.


Czene szerint ha őt mint a Magyar Szabadidő Sportszövetség jelenlegi elnökét kérdőre vonhatják a közpénzek felhasználása miatt, akkor az úszószövetség pénzügyeinek is tisztáknak és átláthatóknak kell lenniük.

– Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó, és ezen így vagy úgy, de változtatni kell.

Kapcsolódó Cikkek

  • Katinka újra ragyog

    Katinka újra ragyog

    Újra a megszokott győzelmi fokozatba kapcsolt Hosszú Katinka. A kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó vb-n 400 vegyesen lett aranyérmes.

  • Sahtar vagy Lyon?

    Sahtar vagy Lyon?

    Végéhez közeledik a Bajnokok Ligája csoportköre. Az utolsó játéknapon, a kijevi Olimpiai Stadionban dől el, hogy a házigazda Sahtar Donyeck vagy az Olympique Lyon jut-e be utolsóként a nyolcaddöntőbe.