EUR: 324,16 Ft
CHF: 278,71 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Sport

Czene: diktatúra van az úszóknál

Czene Attila sportért felelős korábbi államtitkár a Lokálnak fejtette ki véleményét a Hosszú Katinka és az úszószövetség közötti vitában. Atlanta olimpiai bajnoka szerint is diktatórikus tendenciák tapasztalhatók a vezérkarban.

„Vajon szükséges-e egy sportszervezet, egy társadalmi szervezet első emberének ekkora szerepet osztani” – tette fel a cseppet sem költői kérdést Czene Attila, aki nem titkolja, hajdanában neki is volt vitája azzal a Gyárfás Tamással, aki – szerinte egészségtelenül – az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben. Czene szerint nem véletlenül terebélyesedik a Hosszú Katinka mögé felsorakozott ellenzék, amelyhez tegnap Verrasztó Evelyn és Dávid is csatlakozott.


Gyárfás Tamás Fotó: Mészàros Diána

Gyárfás Tamás /Fotó: Mészàros Diána

– A szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során – mondta lapunknak Czene, aki szerint Gyárfás olyan szakmai kérdésekbe is beleszól, amelyekben nem kompetens.

Budapest, 2012. szeptember 17. Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon és a XIV. Nyári Paralimpiai játékokon negyedik, ötödik és hatodik helyezést elért sportolók és a pontszerző helyezést elérő versenyzők, felkészítésében részt vevő sportemberek tiszteletére megrendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban 2012. szeptember 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár /Fotó: MTI – Illyés Tibor

– Az állami támogatások révén jórészt közpénzekről van szó, melyek felhasználásáról egyrészt egy szakmai grémiumnak kellene határoznia, de jelenleg másféle szempontok érvényesülnek. Másrészt viszont ne a sportoló döntse el, ki és mikor mondjon le, az a közgyűlés feladata, ott kell eldönteni, jól vagy rosszul látta-e el feladatait az elnök.


Czene szerint ha őt mint a Magyar Szabadidő Sportszövetség jelenlegi elnökét kérdőre vonhatják a közpénzek felhasználása miatt, akkor az úszószövetség pénzügyeinek is tisztáknak és átláthatóknak kell lenniük.

– Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó, és ezen így vagy úgy, de változtatni kell.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hazaigazolt Tajti Mátyás

  Hazaigazolt Tajti Mátyás

  A DVTK színeiben folytatja pályafutását Tajti Mátyás, a magyar U21-es labdarúgó-válogatott középpályása.

 • Tóth „Potya” István a mi hősünk!

  Tóth „Potya” István a mi hősünk!

  Az FTC–Maccabi Tel Aviv Európa-liga-selejtező előtt nem mindennapi országos kiállításmegnyitó volt a Fradi Múzeumban. A Ferencváros és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közösen emlékezett meg Tóth „Potya” Istvánról, az FTC kiemelkedő labdarúgójáról, a csapat első hivatásos edzőjéről, aki a második világháború alatt, 1944-ben társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól.

 • Ez a vb álomcsapata

  Ez a vb álomcsapata

  Kihirdette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a szurkolók világbajnoki álomcsapatát. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez az összeállítás inkább érzelmi, mint szakmai alapon jött létre, hiszen három brazil labdarúgó is helyet kapott a keretben és Cristiano Ronaldo is be lett válogatva.