EUR: 324,38 Ft
CHF: 278,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Aktuális Nagykanizsa

Délszaki különlegességek a magyar mínuszokban

Mediterrán növénykülönlegességek is ékesítik a kanizsai állomásfőnök-helyettes zalakarosi hétvégi birtokát. Szécsényi István kertjében megterem a kivi, az őserdei indiánbanán és a Délkelet-Ázsiából származó datolyaszilva is. Termés pedig akkor is van, amikor az alma elfagy.

A zalakarosi hétvégi ház nyáron lakásként funkcionál, István és már nyugdíjas felesége, Erzsébet júniustól augusztus végéig ott él. A gazda ősvasutas, 43 éve dolgozik a MÁV-nál, ez volt az első munkahelye. A mozdony füstje tehát már régen megcsapta, különleges növényekkel pedig tíz éve foglalkozik.


Szécsényi István egy óriás lopótökkel, illetve a birtok néhány különleges termésével (Fotó: Péter Árpád)

Szécsényi István egy óriási lopótökkel, illetve a birtok néhány különleges termésével (Fotó: Péter Árpád)

– Kivivel kezdtem – meséli nagykanizsai otthonában Szécsényi István –, de éveken át még csak nem is virágzott. Aztán rátaláltam az interneten Varga János letenyei tolmácsra, aki különleges növényekkel foglalkozik. Eljött hozzánk, megmetszette, ahogy kell, s ettől beindult a kivi. Aztán keresgéltem, kutattam, mit lehetne még termeszteni nálunk, így jött az óriás lopótök, az áfonya, az indiánbanán – ami az őserdőből származik, a szegény ember banánjának is hívják –, a mag nélküli szőlő, a datolyaszilva és a télálló citrom.

István azt mondja, egyre többen foglalkoznak ilyen különlegességekkel, a neten például már létrejött egy közösség, amelynek tagjai tanácsokkal segítik egymást. Karoson is mind többen kísérleteznek, sikerrel.


Magyarországon minden magot, csemetét be lehet szerezni, az pedig nem csak marketingduma, hogy ezek a mediterrán növények –20 fokig bírják a téli-tavaszi stresszt. Ha valakinek bizonyíték kell, elég egy pillantást vetnie az István előtt lévő megannyi finomságra.

– Van száz almafánk is, de az áprilisi fagy elvitte a termés jó részét – meséli István. – A különleges növények azonban kiheverték a hideg okozta károsodást, sőt, annyi termett, hogy nemcsak magunkat, a gyerekeket és az unokákat látjuk el, hanem jut a barátoknak is.

A családi kedvenc egyébként a kivi és az indiánbanán, no meg a fekete berkenye, ami nagyon jó antioxidáns, használják a kínai gyógyászatban is. Utóbbiból Szécsényiéknél tavaly szörp, idén pedig likőr készült. A kert termései közül mindenből egészség válik, az almából például ivólé lesz, télen is biztosítva a természetes vitamin-utánpótlást.

István cáfol egy tévhitet is: ezek az idehaza különlegesnek számító növények nem igényelnek extra gondoskodást, locsolni kell őket, s biztosítani számukra a megfelelő tápanyag-utánpótlást. A karosi birtokon kemikáliát nem használnak, csak bioszereket, a gyümölcsök pedig tökéletesen egészségesek.

Kapcsolódó Cikkek