EUR: 325,61 Ft
CHF: 279,96 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Belföld

Drogközpont a Hős utcában

Budapest, te csodás! A magyarok büszkék fővárosukra, az idelátogatók pedig el vannak tőle ájulva. Ez Budapest egyik arca. A napfényes. De a városnak vannak sötét arcai is: bűnözés, drog, prostitúció, nyomor. A Lokál megmutatja ezeket a helyeket. A Hős utcában jártunk.

Megdöbbentő, hogy Budapest egyik leghírhedtebb drogközpontja a kőbányai Hős utcában, három rendfenntartó szerv, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség és a Nemzetvédelmi Egyetem háromszögében virágzik. Hiába a kerületi és fővárosi zsaruk igyekezete, hogy kisöpörjék a szemetet a legforgalmasabb elosztónak számító két háztömbből, olyan itt a drogkereskedelem, mint a mitológiai hidra: ha egy fejet levágnak, három nő a helyébe.


Hős utca, bevásárlás, szegénység. romos Budapest. 2016.10.25 Fotó- Csudai Sándor-0002
Sokan emlékeznek még az Illatos úti gettóra, amelynek felszámolása mintegy másfél évtizedig tartott. Hát a Hős utca 15/A és B – ez a mindössze két háztömb – ma már messze felülmúlja az ottani állapotokat. Ide csak az tér be, aki narkót vesz, hiszen az eladók bentlakók. Jó érzésű ember a házak mellett sem megy el, inkább a járda nélküli másik oldalon, a Készenléti Rendőrség hátsó kerítésének fedezékében sétál végig az utcán (kivéve az egy sarokra innen található munkahelyükre igyekvő TEK-eseket).

fotó: Zsaru Magazin

Fotó: Zsaru Magazin

A drogbiznisz szereplői nem is nagyon rejtik véka alá tevékenységüket normál halandó előtt, de még az átguruló járőrkocsi láttán is legfeljebb a zsebükbe rejtik biofűből tekert cigarettájukat vagy kristálymelegítésre használatos kanalukat. Az utcán mindenütt apró üres nejlontasakok és még üresebb tekintetű narkósok. A X. kerületi rendőrkapitányság nyomozói átlagosan 3-4 hetente kapcsolnak le itt dílereket, de hogy ezt nem teszik gyakrabban, az vélhetően csak erőik végességének köszönhető. Na meg annak, hogy jogrendszerünknek hála egy-két sárkányfűárust akár többször is bevihetnek, hiszen a gyanúsítottak közül sokan hamarabb kerülnek haza az őrizetből, mint azok a zsaruk, akik az éjszakai akció után reggel még megírják jelentésüket. Mert hát „elterelésre szoruló fogyasztók” szegények. Hősies szélmalomharc a kőbányai zsaruké, miközben más hatóságok gyakorlatilag kutyába sem veszik az itt kialakult „szubkultúrálatlanságot”.


Hős utca, drog, kábítószer, szegénység, romos Budapest. 2016.10.25 Fotó- Csudai Sándor-0003
A laksások többségében úgy ég a villany, hogy a mérőóra forgótárcsája egy centit nem mozdult évek óta, itt szinte mindenki lopja az áramot. Persze ki hibáztatná a szolgáltató szerelőit azért, hogy be sem mernek menni a házakba. Az utcán mindenütt rossz arcú, a hatósági személyekkel szemben is agresszívan fellépő alakok őgyelegnek. Budapest sötét oldalát bemutató sorozatunkban jártunk már több helyütt, ahol drogosok tanyáznak. De az üveges tekintetű fogyasztók sokkal ritkábban veszélyesek egy járókelőre, mint azok a Hős utcaiak, akik a narkóforgalomból származó bevételüket féltik. Volt itt olyan lakás is, ahonnan a díler az épület két sarkára felszerelt kamerák képeit mutató óriási lapos tévéken leste, mikor jönnek a zsaruk egy kis begyűjtésre. Meg olyan is, ahová az akcióra érkező többtucatnyi rendőr csak azután jutott be, hogy percekig döngették a „kossal” az egyébként düledező épület emeleti lakásának ajtajára szerelt súlyos vasrácsot.10.-ker.Hos-u.-drog-akcio-SEBI5879

Mert a biznisz fontos. Ráadásul a Hős utcai drogpiac egyáltalán nem egységes: két bűnözői csoport uralja, hol az egyik, hol a másik banda tagjait gyűjtik be a nyomozók, de ha valakit elvisznek, akkor legfeljebb aznap a másik csoport bevételei emelkednek. De gyakran a néhány órányi profitkiesés is annyira fáj az itt élő bűnözőknek, hogy simán szembemennek a rendőrökkel. Nem véletlen, hogy ha nagyobb akciót kell lebonyolítani, többtucatnyi civil és egyenruhás vonul fel, de bőven hoznak kutyákat is, mert egy 60 kilós rottweiler errefelé hathatósabb elrettentő eszköz, mint 2-3 kőkemény zsaru.

Hős utca, X. kerület, utcatábla

Hős utca, X. kerület, utcatábla

– Én a Pongrác úton lakom, de sötétedés után inkább kerülök egy háztömbnyit, nem megyek át itt – vallja egy fiatal anyuka, aki megkéri, hogy ne fotózzuk, mert tart tőle, hogy ha felismerik, akkor már nappal sem mehet át erre. És a féleleme nem alaptalan: a cucc után sóvárgó narkósok simán markecolnak (kirabolnak – a szerk.) vagy kizsebelnek bárkit akár a közeli Hungária körúton is, hogy pénzhez jussanak. Fillérekért árulják itt a pancsolt kábszert, de hát azt a keveset is, ami a megvételéhez kell, aligha lehet tisztességes munkával megkeresni, ha az ember állandó transzban éli az életét.

Hős utca, romos Budapest. 2016.10.25 Fotó- Csudai Sándor-0001
Itt megállt az idő, lelassultak az események, belassultak az emberek. Csak a zsaruk mozognak szélsebesen. Amíg bele nem fáradnak… Igaz, ők – másokkal ellentétben – ezt nem tehetik meg.

Kapcsolódó Cikkek