EUR: 326,06 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Külföld

Durva! Erre ébredtek az alvó emberek – Videó!

Egy 30 méter magasra kilövellő gejzír ébresztette az embereket helyi idő szerint hétfő reggel az Új-Zéland Északi-szigetének középső részén fekvő Rotorua tónál.

A helyi tanács geotermikus jelenségekkel foglalkozó munkatársa, Peter Brownbridge szerint a hajnali 4 órakor, mindenfajta előzetes figyelmeztetés nélkül bekövetkezett kitörés olyan volt, mintha egy jól felrázott szénsavas üdítőital kupakja repült volna le.


Az Új-Zéland Északi-szigetének középső részén fekvő Ohinemutu lakosainak egy része a kitörés hangjára ébredt fel.

Brownbridge szerint a 30 méter magasra kilövellő forró vízoszlop zajos és látványos jelenség, de nem kell aggódni miatta, mivel a terület geotermikus aktivitásáról ismert.

“A hidrotermális kitörések meglehetősen gyakori jelenségnek számítanak a tó ezen részén, ám legtöbbször csak vízbugyogás és az üledék felkavarodása jelzi őket, ritkán találkozni gejzírkitöréssel” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy bár manapság már nem igen látni ilyen jelenséget, nagyjából nyolc évvel ezelőtt még nagyon gyakoriak voltak.

A Rotorua tó egy 240 ezer évvel ezelőtt kitört és összeroskadt vulkán nyomán kialakult hatalmas kalderában – kráterhez hasonló horpadás – jött létre.

Kapcsolódó Cikkek