EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Életmód

Egészségre ártalmas szépségtrükkök a múltból

Beautiful naked woman with towel on her head applying cosmetic cream treatment on her face on white window background in the bathroom, Image: 218921516, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

A mai arckrémekben garantáltan nincs bálnasperma /Fotó: Profimedia

Arzén, szétnyomkodott bogártetem, krokodil- és fülemüleürülék, tevevizelet, bálnasperma – néhány bizarr hozzávaló, amit a nők bevetettek a történelem során a tökéletes szépség elnyeréséért.

Az ókori görög dívák és a római nagyasszonyok azt tartották, hogy a krokodilkaki meggátolja a bőr öregedését és hadat üzen a ráncoknak. Gyakran vettek krokodiltrágyás fürdőt és arcmaszkként is használták az ürüléket. Nefertiti pirospozsgás arcáról már a maga korában is legendák keringtek Egyiptomban. Állítólag a legszebb fáraófeleség – akinek a neve szó szerint azt jelenti, hogy „a szépség megérkezett” – szétnyomott bogarakat mixelt össze agyaggal, és ezt kente az arcára. Az ókori celebritás módszerének hatalmas követőtábora volt.


Az arab szépségek a tevepisit gyűjtötték, amit hajpakolásként használtak, hogy csillogóbb tónust kapjon a frizurájuk. A gésák körében a madárürüléknek tulajdonítottak ránctalanító hatást, ezért ha valamelyiküket a délutáni, tipegő korzózás közben letojta egy madár, egyszerűen csak szétkente magán. A sztárgésák kis tégelyekben gyűjtötték a fülemüleürüléket, mert állítólag azzal tudták a leggyorsabban lemosni arcukról a vastag festékréteget.

A XVIII. században a nők arzént szopogattak, hogy megóvják bőrüket az idő vasfogától. A módszer „bevált”, de valószínűleg nem így tervezték, hiszen a ráncok és az ősz hajszálak megjelenése előtt sokan fiatalon meghaltak. A hófehér arcbőr egyébként a társadalmi rangot jelezte, az ennek érdekében használt ecettel kevert ólom pedig szép lassú haldoklást biztosított, cserébe pedig fejfájást, hányingert, álmatlanságot és a szervek lassú leállását nyújtotta. Margaret Mixter 1910-ben kiadott, Egészség és szépségtanácsok című könyvében az arcra egy olyan krémkeveréket ajánl asszonytársainak, ami olajból, bálnaspermából készült fehér viaszból, lanolinból, bodzavirágos vízből, mogyoróból és méhviaszból áll.


Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

 • A férfi szakácsok híresebbek

  A férfi szakácsok híresebbek

  A főzés tradicionálisan női feladat, mégis miért több a híres férfi séf és tévés szakács? A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25–54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében.

 • Állásinterjú után

  Állásinterjú után

  Mi van akkor, ha állásinterjú után semmilyen visszajelzést nem kapunk? Ennek legtöbbször prózai oka van: olyan a vállalati kultúra, hogy a visszajelzés nem élvez elsőbbséget, pedig az a cégek szempontjából is fontos lenne, hiszen a munkáltatói brandbe beletartozik, hogy milyen képet mutatnak magukról.