EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Zalaegerszeg

Egyensúlyozva a remény és a reménytelenség között

Korán jött a tél. Napok óta mínusz 6 fok van éjjelente Zalaegerszegen. A csillogó bevásárlóközpontokban, ahol meleg van, társainkká váltak a fázó hajléktalanok, akik ismeretlenül is ismerkednek alig pár forintért.

Elhúzódunk tőlük. Sokan közülük ápolatlanok, fürdetlenek. Vinnék a fémkocsit egy százasért, de menekülünk vagy zsemlét ajánlunk. Sajnos az együttérzés néhányunknál csak karácsonykor aktív.


Tescoban melegedő hajléktalanok Fotó: Inhof András

Bevásárlóközpontban melegedő hajléktalanok Fotó: Inhof András

Hajléktalanná válni a társadalom perifériájára szorulást jelenti. A hajléktalanok nem tartoznak sehová, és ahogy az idő múlik, lassan mindentől elszigetelődnek, magányossá válnak. Alszanak, ahol alszanak, otthont teremtenek a fák között, a fedél felettük a csillagos ég vagy egy összeeszkábált faház, ágyuk az eső áztatta, sáros föld a kusza bokrok között, netán egy ócska, dohos szivacs.

Ha adódnak is lehetőségeik, akkor sem tudnak újra élni a szociális háló adta eszközökkel, megragadnak a mindennapok csapdáiban, fejet hajtanak a sorstalanság előtt, aminek kialakulásához sokszor – saját bevallásuk szerint is – maguk járultak hozzá.


Kardos Ádám, a Vöröskereszt hajléktalanszállójának zalaegerszegi vezetője szerint idén elsődlegesen 40-50 hajléktalan helyzetét kell megoldani, hiszen az egerszegi közterületeken megszaporodott az utcán élők száma. Az átlagéletkoruk 20 és 50 év között mozog. Az átmeneti szálló nyugodt hely azok számára, akik dolgoznak, és akik elfogadják a segítséget. Sokan nem élnek vele, ezért a szálló dolgozói forró teával, élelemmel keresik meg az utcán élőket. A cél az, hogy a hajléktalan ember képes legyen ismét megvetni a lábát, és visszatérni a társadalom normális életébe.

Hazajöhetnek, erőt gyűjthetnek, mi több, helyreállhat az önbecsülésük, az önértékelésük, és újra elindulhatnak. Szerencsére az utcán élők a hideget érezve egyre gyakrabban veszik igénybe az intézményi szolgáltatásokat. Az ottani rendszabályok nem minden esetben megengedőek, az agresszív viselkedés, az alkoholos befolyásoltság tilos, és ez bizony oka lehet annak, ha valaki inkább az utcán érzi jól magát.

Luxus nélkül Fotó: Inhof András

Luxus nélkül
Fotó: Inhof András

A békés, halk szavú, 64 éves Mojzival (Feri) már a hajléktalanszállón találkoztunk. Megtört tekintettel mesélt sorsáról a Lokál Extrának, arról, hogy a hideg hozta be az utcáról. Hat éve hajléktalan, eleinte barátoknál, majd parkokban  aludt. Jövedelme nincs, habár több mint negyven évig dolgozott víz-gáz szerelőként, de a nyugdíjához valahogy soha nem jutott hozzá, a jog szerint őt megillető mintegy 28 100 forintos jövedelemhez sem, mert a volt felesége a válás után mindig keresztbe tett neki. Szülei rég meghaltak, válása után bizalom nélküli, futó kapcsolatai voltak, a lánya néha megkeresi, de a fia soha. Szégyelli. Volt, hogy elkeseredésében ivott, de már nincs is miből. Csak élni szeretne!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.