2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Zalaegerszeg

Egyensúlyozva a remény és a reménytelenség között

Korán jött a tél. Napok óta mínusz 6 fok van éjjelente Zalaegerszegen. A csillogó bevásárlóközpontokban, ahol meleg van, társainkká váltak a fázó hajléktalanok, akik ismeretlenül is ismerkednek alig pár forintért.

Elhúzódunk tőlük. Sokan közülük ápolatlanok, fürdetlenek. Vinnék a fémkocsit egy százasért, de menekülünk vagy zsemlét ajánlunk. Sajnos az együttérzés néhányunknál csak karácsonykor aktív.


Tescoban melegedő hajléktalanok Fotó: Inhof András

Bevásárlóközpontban melegedő hajléktalanok Fotó: Inhof András

Hajléktalanná válni a társadalom perifériájára szorulást jelenti. A hajléktalanok nem tartoznak sehová, és ahogy az idő múlik, lassan mindentől elszigetelődnek, magányossá válnak. Alszanak, ahol alszanak, otthont teremtenek a fák között, a fedél felettük a csillagos ég vagy egy összeeszkábált faház, ágyuk az eső áztatta, sáros föld a kusza bokrok között, netán egy ócska, dohos szivacs.

Ha adódnak is lehetőségeik, akkor sem tudnak újra élni a szociális háló adta eszközökkel, megragadnak a mindennapok csapdáiban, fejet hajtanak a sorstalanság előtt, aminek kialakulásához sokszor – saját bevallásuk szerint is – maguk járultak hozzá.


Kardos Ádám, a Vöröskereszt hajléktalanszállójának zalaegerszegi vezetője szerint idén elsődlegesen 40-50 hajléktalan helyzetét kell megoldani, hiszen az egerszegi közterületeken megszaporodott az utcán élők száma. Az átlagéletkoruk 20 és 50 év között mozog. Az átmeneti szálló nyugodt hely azok számára, akik dolgoznak, és akik elfogadják a segítséget. Sokan nem élnek vele, ezért a szálló dolgozói forró teával, élelemmel keresik meg az utcán élőket. A cél az, hogy a hajléktalan ember képes legyen ismét megvetni a lábát, és visszatérni a társadalom normális életébe.

Hazajöhetnek, erőt gyűjthetnek, mi több, helyreállhat az önbecsülésük, az önértékelésük, és újra elindulhatnak. Szerencsére az utcán élők a hideget érezve egyre gyakrabban veszik igénybe az intézményi szolgáltatásokat. Az ottani rendszabályok nem minden esetben megengedőek, az agresszív viselkedés, az alkoholos befolyásoltság tilos, és ez bizony oka lehet annak, ha valaki inkább az utcán érzi jól magát.

Luxus nélkül Fotó: Inhof András

Luxus nélkül
Fotó: Inhof András

A békés, halk szavú, 64 éves Mojzival (Feri) már a hajléktalanszállón találkoztunk. Megtört tekintettel mesélt sorsáról a Lokál Extrának, arról, hogy a hideg hozta be az utcáról. Hat éve hajléktalan, eleinte barátoknál, majd parkokban  aludt. Jövedelme nincs, habár több mint negyven évig dolgozott víz-gáz szerelőként, de a nyugdíjához valahogy soha nem jutott hozzá, a jog szerint őt megillető mintegy 28 100 forintos jövedelemhez sem, mert a volt felesége a válás után mindig keresztbe tett neki. Szülei rég meghaltak, válása után bizalom nélküli, futó kapcsolatai voltak, a lánya néha megkeresi, de a fia soha. Szégyelli. Volt, hogy elkeseredésében ivott, de már nincs is miből. Csak élni szeretne!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.