2017. december 18., hétfő
Auguszta

Külföld

Egyre több halottja van a lengyelországi bányaomlásnak

Négyre nőtt a lengyelországi bányaomlás halálos áldozatainak a száma, további négy bányász mentése folyamatban van – közölte szerdán a lengyel közszolgálati televízióval Pawel Markowski, az alsó-sziléziai Rudna rézbánya igazgatója.

Az állami tulajdonú KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.


A tárna mélyén szerdára virradóra egy bányász holttestére bukkantak, egy vájár pedig kórházban halt bele sérüléseibe. Szerdán délelőtt további két holttest került elő – közölte a TVP Info közszolgálati hírtelevízióval Markowski.

Az éjszaka folyamán egy földrengés okozta tárnaomlásban több bányász életét vesztette /Fotó: MTI

Az éjszaka folyamán egy földrengés okozta tárnaomlásban több bányász életét vesztette /Fotó: MTI

Jelenleg öt kimentett bányászt ápolnak kórházban, állapotuk stabil.


Markowski elmondta: műszerek segítségével megközelítőleg meghatározták a keresett négy bányász helyét, a 45 fős mentőcsapat további omlásokat elkerülendő, nehéz munkagépek alkalmazása nélkül, kézi munkaeszközökkel dolgozik.

A tragédia helyszínét felkeresi szerdán Beata Szydlo lengyel kormányfő. Andrzej Duda államfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. A meghalt bányászok emléke előtt szerda reggel tisztelgett a lengyel parlament, a szejm.

A KGHM azt közölte szerda reggel, hogy a 3,4 fokozatú rengés okozta omlásban rendkívül nagy károk keletkeztek. A földmozgás fészke 1,5 kilométeres mélységben volt.

A TVP Infónak nyilatkozó szakértők szerint a KGHM alsó-sziléziai bányáinak térségében évente mintegy 19 ezer mélységi, közel 60 földszínen is érezhető rengés következik be a kitermelés természetes velejárójaként. Ezek egy része előre kiszámítható, a keddi földmozgás azonban nem volt ilyen. A bányaomlás pontos körülményeit az állami bányafelügyelő hivatal (WUG) által felállított bizottság fogja vizsgálni.

A világ kilencedik legjelentősebb réztermelőjének számító KGHM-nek a Polkowice község térségében létesített Rudna rézbányája a legnagyobb Európában, évente mintegy 12 millió tonna rézércet termelnek itt ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

    Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

    A védelmet ellátó ügyvéd kérésére február 5-re halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását – közölte az ügyben illetékes belga bíróság hétfőn. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.