2018. március 23., péntek
Emőke

Külföld

Egyre több halottja van a lengyelországi bányaomlásnak

Négyre nőtt a lengyelországi bányaomlás halálos áldozatainak a száma, további négy bányász mentése folyamatban van – közölte szerdán a lengyel közszolgálati televízióval Pawel Markowski, az alsó-sziléziai Rudna rézbánya igazgatója.

Az állami tulajdonú KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.


A tárna mélyén szerdára virradóra egy bányász holttestére bukkantak, egy vájár pedig kórházban halt bele sérüléseibe. Szerdán délelőtt további két holttest került elő – közölte a TVP Info közszolgálati hírtelevízióval Markowski.

Az éjszaka folyamán egy földrengés okozta tárnaomlásban több bányász életét vesztette /Fotó: MTI

Az éjszaka folyamán egy földrengés okozta tárnaomlásban több bányász életét vesztette /Fotó: MTI

Jelenleg öt kimentett bányászt ápolnak kórházban, állapotuk stabil.


Markowski elmondta: műszerek segítségével megközelítőleg meghatározták a keresett négy bányász helyét, a 45 fős mentőcsapat további omlásokat elkerülendő, nehéz munkagépek alkalmazása nélkül, kézi munkaeszközökkel dolgozik.

A tragédia helyszínét felkeresi szerdán Beata Szydlo lengyel kormányfő. Andrzej Duda államfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. A meghalt bányászok emléke előtt szerda reggel tisztelgett a lengyel parlament, a szejm.

A KGHM azt közölte szerda reggel, hogy a 3,4 fokozatú rengés okozta omlásban rendkívül nagy károk keletkeztek. A földmozgás fészke 1,5 kilométeres mélységben volt.

A TVP Infónak nyilatkozó szakértők szerint a KGHM alsó-sziléziai bányáinak térségében évente mintegy 19 ezer mélységi, közel 60 földszínen is érezhető rengés következik be a kitermelés természetes velejárójaként. Ezek egy része előre kiszámítható, a keddi földmozgás azonban nem volt ilyen. A bányaomlás pontos körülményeit az állami bányafelügyelő hivatal (WUG) által felállított bizottság fogja vizsgálni.

A világ kilencedik legjelentősebb réztermelőjének számító KGHM-nek a Polkowice község térségében létesített Rudna rézbányája a legnagyobb Európában, évente mintegy 12 millió tonna rézércet termelnek itt ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

    Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

    Calais-nál ellenőriztek egy gyanús autót a francia rendőrök, akik az autóban ülök közül, négy utasról megállapították, hogy úgynevezett S-kartonnal rendelkeznek – számolt be a hírről a francia Nord Littoral regionális újság.

  • Tűzszünet kezdődött Szíriában

    Tűzszünet kezdődött Szíriában

    Csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről sikerült megállapodni a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a damaszkuszi rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett sajtó.