2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Külföld

Elítélték a titkosszolgálat volt vezetőjét az elnökjelölt meggyilkolása miatt

Hosszú börtönbüntetésre ítélték a kolumbiai titkosszolgálat egykori vezetőjét, akinek szerepe volt egy népszerű liberális elnökjelölt, a drogbandák ellen kíméletlen fellépésre készülő Luis Carlos Galán 1989-es meggyilkolásában.

A legfelsőbb bíróság helyi idő szerint csütörtökön kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki Miguel Maza Márquez nyugalmazott tábornokot, és 30 év szabadságvesztéssel sújtotta. A vád szerint Maza közreműködött a Medellín nevű hírhedt kolumbiai drogkartell Galán elleni gyilkossági összeesküvésében.


Az 1990-es elnökválasztás favoritjának számító politikust – aki megölése előtt számos halálos fenyegetést kapott – 1989. augusztus 18-án több ezer híve jelenlétében lőtték le a kolumbiai fővároshoz, Bogotához közeli Soachában. A helyszínen vele együtt életét vesztette egy testőr és egy helyi politikus is.

A kolumbiai titkosszolgálat (DAS) akkori vezetője (1985-1991), a jelenleg 76 éves Maza az ítélet szerint szándékosan csökkentette Galán személyi védelmét, lehetővé téve ezzel megölését. A nyugalmazott tábornok 2013 óta előzetes letartóztatásban van.

Az ügyben már 2007-ben 24 év börtönre ítélték Alberto Santofimio volt igazságügyi minisztert mint a támadás egyik értelmi szerzőjét. Állítólag ő vette rá a Medellín kartell vezetőjét, Pablo Escobart (1949-1993) arra, hogy állítson egy bérgyilkost Galánra. Galán egyik fia, Juan Manuel ma szenátor, és a Liberális Párt egyik lehetséges elnökjelöltje a 2018-ban esedékes választáson.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Levesválasztása buktatott le egy gyilkost Indiában: a bűntett elkövetője ugyanis, aki ellopta áldozata személyazonosságát, vegetáriánus ételt kért egy kórházban.

  • Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    A német kormány nem osztja az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a véleményét, miszerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját, és a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben – mondta szerdán Berlinben egy német kormányzati forrás.