EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb XIII.kerület

Fair play mindenekfelett

Nagyszerű kezdeményezésnek adott otthont az Angyalföldi Sportközpont. A Rozsnyay utcában található sportlétesítményben az Oltalom SE Fair Play futballtornát rendezett, melyen a szerkesztőségünk tagjaiból álló csapat is elindult.

Mint lapunknak Pál Attila, az Oltalom SE elnöke, a program szervezője elmondta, a Fair Play bajnokság egyik legfontosabb eleme, hogy hasonlóan a grundfocihoz, a pályán nincsenek bírók.


Fotó: Mészáros Diána

Lépő András grafikus Benkő Gáborral, a Lokál főszerkesztő-helyettesével és annak fiával, Fábióval (Fotó: Mészáros Diána)

– A játékvezetőket a Fair Play szabályokat jól ismerő szupervízorok helyettesítik – mondta Pál Attila. – Ők a mérkőzés alatt jó esetben nem szólnak bele a játék menetébe. Az előforduló szabálytalanságokat a játékosok kézfelemeléssel jelzik és egymás közt tisztázzák. Az esetleges szankciókban is közösen állapodnak meg.
Érdekesség volt, hogy a szupervízorok minden mérkőzés előtt eligazítást tartottak a csapatoknak, amelyeken tisztázták a szabályokat. Lehetett választani labdát, de például minden, lány vagy gyerek által szerzett gól kettőt ért. A csapatok a mérkőzések befejeztével ismét megbeszélést tartottak, amikor többek között pontozták a másik csapatot is.

Az Oltalom SE-ről

Az Oltalom Sportegyesületet az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola dolgozói, valamint veterán sportolók hozták létre 2005-ben azzal a céllal, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű emberek számára is lehetőséget nyújtson a sportolásra. A sportegyesület létrehozásával azoknak az embereknek is lehetőségük nyílik a sportolásra, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a piaci alapon működő sportintézményeket látogassák. Az egyesület célja, hogy a rászorulók minél szélesebb rétegét tudja elérni alternatív segítő módszerével, amelyben a sportot mint terápiás eszközt alkalmazza a hátrányos helyzetű emberek mentális és fizikai állapotának javítására. Az egyesület futballcsapata 2006-ban szerepelt a Dél-Afrikában, a 2007-ben Hollandiában, a 2008-ban Ausztráliában, valamint a 2009-ben Olaszországban rendezett hajléktalan-labdarúgóvilágbajnokságon. A sportegyesület nem kizárólag futballszakosztályt működtet. Eredményesen működik az ökölvívó-szakosztálya, továbbá rendszeres asztalitenisz-edzéseket is tart az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utca 9. alatti székhelyén. Terápiás lovas szakosztálya is egyre nagyobb népszerűségnek örvend – hétről hétre egyre több hátrányos helyzetű gyermek keresi fel, hogy nekik is lehetőségük legyen szamár- vagy lóhátról nézni a világot.

– A tornán természetesen díjaztuk a legjobb csapatokat, de a legnagyobb kupa a legsportszerűbb gárdának járt. Úgy esett, hogy most a kerületi rendőrök lettek az elsők ebben a kategóriában – sőt, a tornát is ők nyerték –, így ők mehetnek a decemberi nagy Fair Play tornára. A Fair Play bajnokság ugyanis egész évben, az egész országban folyik. Nyolc helyszínen rendezzük meg, és a nyolc helyszín nyolc legsportszerűbb csapata decemberben egy nagy gálán találkozik.


A tornára meghívást kapott szerkesztőségünk is, amit örömmel fogadtunk. A csoportot megnyerve jutottunk el az elődöntőig, ahol egy góllal múltuk felül a tűzoltókat, a fináléban azonban vereséget szenvedtünk a rendőröktől, így a második helyen végeztünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.