EUR: 311,39 Ft
CHF: 265,80 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Egyéb XIII.kerület

Fair play mindenekfelett

Nagyszerű kezdeményezésnek adott otthont az Angyalföldi Sportközpont. A Rozsnyay utcában található sportlétesítményben az Oltalom SE Fair Play futballtornát rendezett, melyen a szerkesztőségünk tagjaiból álló csapat is elindult.

Mint lapunknak Pál Attila, az Oltalom SE elnöke, a program szervezője elmondta, a Fair Play bajnokság egyik legfontosabb eleme, hogy hasonlóan a grundfocihoz, a pályán nincsenek bírók.


Fotó: Mészáros Diána

Lépő András grafikus Benkő Gáborral, a Lokál főszerkesztő-helyettesével és annak fiával, Fábióval (Fotó: Mészáros Diána)

– A játékvezetőket a Fair Play szabályokat jól ismerő szupervízorok helyettesítik – mondta Pál Attila. – Ők a mérkőzés alatt jó esetben nem szólnak bele a játék menetébe. Az előforduló szabálytalanságokat a játékosok kézfelemeléssel jelzik és egymás közt tisztázzák. Az esetleges szankciókban is közösen állapodnak meg.
Érdekesség volt, hogy a szupervízorok minden mérkőzés előtt eligazítást tartottak a csapatoknak, amelyeken tisztázták a szabályokat. Lehetett választani labdát, de például minden, lány vagy gyerek által szerzett gól kettőt ért. A csapatok a mérkőzések befejeztével ismét megbeszélést tartottak, amikor többek között pontozták a másik csapatot is.

Az Oltalom SE-ről

Az Oltalom Sportegyesületet az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola dolgozói, valamint veterán sportolók hozták létre 2005-ben azzal a céllal, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű emberek számára is lehetőséget nyújtson a sportolásra. A sportegyesület létrehozásával azoknak az embereknek is lehetőségük nyílik a sportolásra, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a piaci alapon működő sportintézményeket látogassák. Az egyesület célja, hogy a rászorulók minél szélesebb rétegét tudja elérni alternatív segítő módszerével, amelyben a sportot mint terápiás eszközt alkalmazza a hátrányos helyzetű emberek mentális és fizikai állapotának javítására. Az egyesület futballcsapata 2006-ban szerepelt a Dél-Afrikában, a 2007-ben Hollandiában, a 2008-ban Ausztráliában, valamint a 2009-ben Olaszországban rendezett hajléktalan-labdarúgóvilágbajnokságon. A sportegyesület nem kizárólag futballszakosztályt működtet. Eredményesen működik az ökölvívó-szakosztálya, továbbá rendszeres asztalitenisz-edzéseket is tart az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utca 9. alatti székhelyén. Terápiás lovas szakosztálya is egyre nagyobb népszerűségnek örvend – hétről hétre egyre több hátrányos helyzetű gyermek keresi fel, hogy nekik is lehetőségük legyen szamár- vagy lóhátról nézni a világot.

– A tornán természetesen díjaztuk a legjobb csapatokat, de a legnagyobb kupa a legsportszerűbb gárdának járt. Úgy esett, hogy most a kerületi rendőrök lettek az elsők ebben a kategóriában – sőt, a tornát is ők nyerték –, így ők mehetnek a decemberi nagy Fair Play tornára. A Fair Play bajnokság ugyanis egész évben, az egész országban folyik. Nyolc helyszínen rendezzük meg, és a nyolc helyszín nyolc legsportszerűbb csapata decemberben egy nagy gálán találkozik.


A tornára meghívást kapott szerkesztőségünk is, amit örömmel fogadtunk. A csoportot megnyerve jutottunk el az elődöntőig, ahol egy góllal múltuk felül a tűzoltókat, a fináléban azonban vereséget szenvedtünk a rendőröktől, így a második helyen végeztünk.

Kapcsolódó Cikkek