2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb VIII.kerület

Folytatódhat a Palotanegyed újjáépülése

Az elmúlt években Belső-Józsefváros visszanyerte régi fényét azzal, hogy egy nagyszabású felújítássorozattal megújult a Palotanegyed.

Az önkormányzat nem állna le a rekonstrukciós munkálatokkal: 500 millió forintra pályázik az Európa Belvárosa Program folytatása érdekében, így összességében 870 milliós programmal újulna tovább a városrész.


Józsefváros – különösen a Palotanegyed – egykor a főváros pezsgő része volt, ahol művészek leltek otthonra és aktívan alkottak. A vendéglátóhelyek és színházak virágoztak, de a tudományos élet központjai, kórházak, iskolák, laboratóriumok is megtalálhatóak voltak itt. A Fejes Endre által „ezerszer áldott nyolcadik kerületként” emlegetett városrész még a világháború után is megőrzött valamit régi önmagából, de 1956 után hanyatlásnak indult, mivel a kommunista, majd a szocialista rendszer a forradalomban betöltött szerepe miatt a fejlesztések teljes hiányával és azok akadályozásával büntette a kerületet.

Józsefvárosi felújítási program, Baross utca 43, 45 (Fotó: Keresztesi Balázs)

A társasház-felújítási programban több kerületi pályázat érkezett, köztük a Baross utca 43,45. alatti társasházé
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A rendszerváltás utáni kezdeményezések, de leginkább a néhány éve elindult Józsefváros Újjáépül Program új életet hoztak a kerületbe. A Palotanegyed újjáépülésének alapjául szolgáló Európa Belvárosa Program első két ütemében (2010 és 2016 között) mintegy 2,5 milliárd forintból újultak meg a városrész utcái, terei, lakóházai, intézményei. Emellett a program teret nyitott a színvonalas kikapcsolódást segítő, közösségi életet serkentő kulturális, tudományos és vendéglátós szolgáltatásoknak.


Mi Büszke Bródy Sándor Utcaiak Program

A program célja a társasházak, a palotanegyed-beliek közösségi aktivitásának elősegítése, a lakók bevonása a közösségi programokba. Elősegíteni a helyi intézmények, üzletek aktivizálását, a helyi kereskedő civilek, művészek, a közélet aktív résztvevőinek együttműködését.

Az önkormányzat felkészült a program folytatására. Még a nyáron döntött arról a képviselő-testület, hogy pályázik az Európa Belvárosa Program harmadik ütemének megvalósítása érdekében, a döntést pedig tett követte: a november végi határidő előtt elkészült a pályázat.

Megélt Történelem Program

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a megélt személyes történelem megismertetéséhez az itt élő emberek történetein keresztül. A házak története és a személyes emlékek feldolgozása után társasházakban tablókat függesztenek ki, melyek az adott házat mutatják be kultúrtörténeti, építészeti, várostörténeti aspektusból. A felhalmozott tudásanyagból kiadvány készül, továbbá az összeállított tablók alapját képezhetik különböző városi sétáknak.

A tervek szerint három területen lépne az önkormányzat. A Közterület Program keretében utcák, terek újulnak meg. A listán a Puskin, a Szentkirályi, a Rökk Szilárd és a Bródy Sándor utca újabb szakaszai szerepelnek. A Társasházi Programban társasházak nyújthattak be pályázatot, elsősorban olyan elképzelésekkel, amelyek a városkép formálását, az épített környezet javítását, szépítését, a kulturális örökség és a helyi identitás megőrzését segítik. Három kategóriát különböztetett meg a pályázat: külső homlokzatok felújítását, belső udvarok vagy belső homlokzatok renoválását, illetve kisebb léptékű beavatkozásokat. A lehetőség 28 társasház közösségének érdeklődését keltette fel, közülük kerültek ki a nyertes társasházak a Horánszky, a Rökk Szilárd, a Mária, a Szentkirályi, a Vas és a Baross utcában, a József körúton és az Üllői úton.

A program olyan civil kezdeményezéseket is támogat, amelyek a Palotanegyed örökségének bemutatását, megismertetését szolgálják. Az önkormányzat számít a helyi civil szervezetek és közösségek segítségére ezen programok tervezése és végrehajtása kapcsán. A korábbiakhoz hasonlóan folytatódhatnak a „Mi Büszke Bródy Sándor Utcaiak” és a „Megélt Történelem” elnevezésű programok a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel együttműködve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.