EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb VIII.kerület

Folytatódhat a Palotanegyed újjáépülése

Az elmúlt években Belső-Józsefváros visszanyerte régi fényét azzal, hogy egy nagyszabású felújítássorozattal megújult a Palotanegyed.

Az önkormányzat nem állna le a rekonstrukciós munkálatokkal: 500 millió forintra pályázik az Európa Belvárosa Program folytatása érdekében, így összességében 870 milliós programmal újulna tovább a városrész.


Józsefváros – különösen a Palotanegyed – egykor a főváros pezsgő része volt, ahol művészek leltek otthonra és aktívan alkottak. A vendéglátóhelyek és színházak virágoztak, de a tudományos élet központjai, kórházak, iskolák, laboratóriumok is megtalálhatóak voltak itt. A Fejes Endre által „ezerszer áldott nyolcadik kerületként” emlegetett városrész még a világháború után is megőrzött valamit régi önmagából, de 1956 után hanyatlásnak indult, mivel a kommunista, majd a szocialista rendszer a forradalomban betöltött szerepe miatt a fejlesztések teljes hiányával és azok akadályozásával büntette a kerületet.

Józsefvárosi felújítási program, Baross utca 43, 45 (Fotó: Keresztesi Balázs)

A társasház-felújítási programban több kerületi pályázat érkezett, köztük a Baross utca 43,45. alatti társasházé
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A rendszerváltás utáni kezdeményezések, de leginkább a néhány éve elindult Józsefváros Újjáépül Program új életet hoztak a kerületbe. A Palotanegyed újjáépülésének alapjául szolgáló Európa Belvárosa Program első két ütemében (2010 és 2016 között) mintegy 2,5 milliárd forintból újultak meg a városrész utcái, terei, lakóházai, intézményei. Emellett a program teret nyitott a színvonalas kikapcsolódást segítő, közösségi életet serkentő kulturális, tudományos és vendéglátós szolgáltatásoknak.


Mi Büszke Bródy Sándor Utcaiak Program

A program célja a társasházak, a palotanegyed-beliek közösségi aktivitásának elősegítése, a lakók bevonása a közösségi programokba. Elősegíteni a helyi intézmények, üzletek aktivizálását, a helyi kereskedő civilek, művészek, a közélet aktív résztvevőinek együttműködését.

Az önkormányzat felkészült a program folytatására. Még a nyáron döntött arról a képviselő-testület, hogy pályázik az Európa Belvárosa Program harmadik ütemének megvalósítása érdekében, a döntést pedig tett követte: a november végi határidő előtt elkészült a pályázat.

Megélt Történelem Program

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a megélt személyes történelem megismertetéséhez az itt élő emberek történetein keresztül. A házak története és a személyes emlékek feldolgozása után társasházakban tablókat függesztenek ki, melyek az adott házat mutatják be kultúrtörténeti, építészeti, várostörténeti aspektusból. A felhalmozott tudásanyagból kiadvány készül, továbbá az összeállított tablók alapját képezhetik különböző városi sétáknak.

A tervek szerint három területen lépne az önkormányzat. A Közterület Program keretében utcák, terek újulnak meg. A listán a Puskin, a Szentkirályi, a Rökk Szilárd és a Bródy Sándor utca újabb szakaszai szerepelnek. A Társasházi Programban társasházak nyújthattak be pályázatot, elsősorban olyan elképzelésekkel, amelyek a városkép formálását, az épített környezet javítását, szépítését, a kulturális örökség és a helyi identitás megőrzését segítik. Három kategóriát különböztetett meg a pályázat: külső homlokzatok felújítását, belső udvarok vagy belső homlokzatok renoválását, illetve kisebb léptékű beavatkozásokat. A lehetőség 28 társasház közösségének érdeklődését keltette fel, közülük kerültek ki a nyertes társasházak a Horánszky, a Rökk Szilárd, a Mária, a Szentkirályi, a Vas és a Baross utcában, a József körúton és az Üllői úton.

A program olyan civil kezdeményezéseket is támogat, amelyek a Palotanegyed örökségének bemutatását, megismertetését szolgálják. Az önkormányzat számít a helyi civil szervezetek és közösségek segítségére ezen programok tervezése és végrehajtása kapcsán. A korábbiakhoz hasonlóan folytatódhatnak a „Mi Büszke Bródy Sándor Utcaiak” és a „Megélt Történelem” elnevezésű programok a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel együttműködve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.