EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,72 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb Zalaegerszeg

Geszti Péter: Szeretek hatással lenni az emberekre

Geszti Péter nem a már ismert dalaiból akar profitálni, szöveggyártó kisiparosként ma is sorra gyártja a slágereket.

A Rapülők frontembereként az ő nevéhez fűződött a magyar rap népszerűvé válása, de a Jazz+Az zenekarral is egészen egyedülállót alkotott, a Gringo Sztár csapatáról nem is beszélve. Innovatív rapperünk nemrég GESZTI néven indította útjára új projektjét.


– Mentor, dal- és reklámszövegíró, előadóművész. Melyik vagy igazán?

– Talán mindegyik. Sosem akartam színész lenni, mert rájöttem, a legjobban saját magamat tudom eljátszani. Szeretek hatással lenni az emberekre és hogy ez egy dalon, musicalen, reklámkampányon vagy tévéműsoron keresztül történik, az valójában mindegy, csak az eszköz változik, a siker öröme mindig ugyanaz lesz.


– A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban óriási sikerrel játsszák A dzsungel könyve musicalt, amelynek te írtad a dalszövegeit. Gondoltad volna, hogy ennyire hétköznapi igazságokat hordoz majd 2016-ban is?

Budapest, 2014. január 12. Geszti Péter dalszövegíró, a Jazz+Az zenekar tagja énekel Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző 60. születésnapja alkalmából rendezett koncertjén, a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 11-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Geszti Péter szövegíró, előadóművész MTI Fotó: Mohai Balázs

– Egy csodálatos Kipling-mese füzéréből nyíltak ki a dalok. Nagyon sok humort, érzelmi bölcsességet sikerült megszólaltatnunk. Talán azért tudtak a dalok és a történet beköltözni a magyar családok életébe, mert egyszerre érinti meg a gyerekeket és a felnőtteket. Örök kérdés: hol vagy otthon a világban? Hiszen Maugli a farkasok közt ember, az emberek közt farkas. Szeretem ezt a musicalt, talán éreztük, hogy rajta van az isten ujja. Egyébként furcsa, hogy 20 évig tartott, amíg a következőt összehoztuk Dés László barátommal, a Pál utcai fiúkat, amely november 5-én debütált a budapesti Vígszínházban.

Budapest, 2011. augusztus 8. Geszti Péter szórakoztatja a közönséget a nagyszínpadon az előadóművész és zenészbarátai Gesztivál című koncertjén a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten 2011. augusztus 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

– Sohasem ismétled önmagadat. Hogy csinálod?

– Próbálok figyelni, de néha azért látom, hol vannak rögzülések, próbálom kerülni a korábbi gondolatokat, ami nem mindig sikerül. A lényeg az, hogy van-e benned olyan emberi karakter, amely többé tesz, mint mást, ha létrehozol egy dalt. Az idő az, ami magától telik, a többi rajtunk múlik. Szükség van a változásra. Részben csupán szándék az alkotó ember részéről, részben kényszer, mert a körülöttünk lévő világ ezt nagyon sokszor igényli. Aki ezt nem tudja megtenni, az beleragad a saját rutinjaiba, ami nem jelenti azt, hogy újabb érdekes dolgokra képes. A pozitív gondolkodás nem egy „bullshit” generátorból kiszakadt valami, igenis át tudja hatni az ember életét. Akkor vagyok boldog, ha egyensúlyban van bennem minden, spirituális, intellektuális, mentális és biológia szinten is. Mert a siker nem jön magától, hanem a boldogságra való képesség teszi alkalmassá az embert arra, hogy sikeres legyen. Nem hiszek abban, hogy az irigység, a méreg, a düh bárhova vezet, a negatív energiákat próbálom kerülni. Rombol, és nem épít. Hiszek a csodákban, de a csodákat nekünk, magunknak kell létrehozni. Kevés idő jut a kislányaimra, jönnek a kihívások, amelyeknek most tudok eleget tenni. Az elmúlt másfél évben több mint harminc dalszöveget kellett megírnom. Arra azért vigyázok, hogy a napi öt-hét órát megaludjam, ha kell a munkahelyemen, ahová nagy küzdelmek árán, de sikerült hozatnom egy kanapét. Előfordul, hogy ledőlök horpasztani egy kicsit. A papír türelme gúnymosoly. Ha nem megy azonnal az írás, akkor hagyni kell.

– Lehet überelni a Rapülőket?

– Nem is akarom. Egy nagyon nyitott, vidám, pimasz és lendületes korszakban született a csapat, a rendszerváltás után három évvel. Készülök a nagy februári budapesti Aréna-koncertre, óriási show-t akarok összehozni, olyat, ami még nem volt. Vissza szeretném repíteni az embereket a kilencvenes évek elejére. A koncert után pedig be fogom húzni a féket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.