EUR: 324,38 Ft
CHF: 278,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Békéscsaba

Gombok a múltból

Amit már a kőkorban is használtak címmel nyílt kiállítás november 15-én a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar várótermében.

A radírok és petróleumlámpák után most újabb érdekes gyűjteményt láthat a közönség: Engel Aranka rákóczifalvai gyűjtő gombjait csodálhatják meg az érdeklődők december közepéig. A kiállítást dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg, aki beszédében elmondta, nagyon gazdag formavilágot vonultat fel ez a kiállítás, sok nézőpontot nyitva meg a látogatók előtt.


Fotó: Szabó Judit Dr. Erdész Ádám egykori gombfocicsapatának egy tagját is elhozta

Fotó: Szabó Judit
Dr. Erdész Ádám egykori gombfocicsapatának egy tagját is elhozta

A magyar ipar, elsősorban a kézműipar történetére világít rá, hiszen a legrégebbi gomb, amit a gyűjtő azonosítani tudott, 1748-ból való. Nyit egy látószöget a divat története felé is, hiszen ezek a gombok nem önmagukban valók voltak, hanem valamilyen ruhát díszítettek. Dr. Erdész Ádám egy személyes emléket is megosztott a hallgatókkal, általános iskolás korában volt a legszorosabb a kapcsolata a gombokkal, rajongott a gombfociért. A kiállításmegnyitóra sem egyedül érkezett, elhozta hajdani gombfocicsapatának középcsatárát, Albert Flóriánt, aki sokszor vezette diadalra együttesét.

Fotó: Szabó Judit Engel Aranka fel is használja a gombokat

Fotó: Szabó Judit
Engel Aranka fel is használja a gombokat

Engel Aranka gyűjteménye jelenleg körülbelül ötvenezer gombot számlál. Bár nem hozta el az egészet Békéscsabára, így is több ezer darabot állítottak ki. Kislány kora óta szenvedélyesen gyűjti a gombokat, nagymamája varrónő volt, az ő dobozában kutakodott mindig, játszadozott a fellelt kincsekkel. Tudatosan nagyjából tíz éve kezdett el gyűjteni, a legtöbb darabot ajándékba kapta. Ha valaki meghallja, mit gyűjt, mindig meglepik néhány otthon fellelt, számára különleges darabbal. A gyűjtés mellett fel is használja őket különböző dekorációkhoz.


Kapcsolódó Cikkek

 • 2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.