EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld

Gondolta volna? Ez volt minden idők harmadik legmelegebb októbere

Ugyan az idei csak a harmadik lett minden idők legmelegebb októberei között a mérések kezdete óta, mégis 2016 lesz az egyik legforróbb év az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.

Az október 0,73 Celsius-fokkal volt a 20. század 13,9 fokos globális átlaga fölött – írta közleményében a NOAA. Az év átlaghőmérséklete októberrel bezárólag 0,97 fokkal haladta meg a mérések kezdete óta számított átlagot, ami magasabb, mint a 2015-ös 0,18 fokos emelkedés.

“Mivel már csak két hónap van hátra, a folyamatokból úgy tűnik, 2016 lesz az egyik, ha nem a legforróbb év a 122 éve rendszeresen folyó mérések kezdete óta” – áll a jelentésben.

A hőmérséklet a La Nina légköri jelenség miatt kezdett csökkenni, mely szokatlanul hideg időt hozott a Csendes-óceán egyenlítői térségébe.

Az októberi rekordok között volt Alaszka és Finnország soha nem tapasztalt szárazsága. Afrikában a 2015-ös rekord után a második legmelegebb októbert mérték.

A NOAA szerint októberben érte el az ebben a hónapban tapasztalt legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég, mióta 1979-ben mérni kezdték. Ez az érték 28,5 százalékkal kisebb, mint az 1981-2010 közötti októberi átlag.

A világ tengereinek felszíni hőmérsékleti átlaga a második legmelegebb októberi érték volt, azonban 2016-ban ez volt eddig az év legmagasabb értéke a NOAA adatai alapján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az utolsó szeptemberi héten is lehet még 20 fok

  Az utolsó szeptemberi héten is lehet még 20 fok

  A következő napokban nem várható sok csapadék, helyenként lehetnek kisebb záporok és egyre több napsütés várható. Egyes területeken 15 Celsius-fok körüli maximumok várhatók, de többfelé még 20 foknál is melegebb lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • JAVÍTÁS – Tállai: az online számlázással akár 50 ezer milliárd forintnyi tranzakciót követhet nyomon a NAV

  JAVÍTÁS – Tállai: az online számlázással akár 50 ezer milliárd forintnyi tranzakciót követhet nyomon a NAV

   Az online számlázás tesztüzeme sikeresen zajlik, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

 • A hallássérült emberek számíthatnak a kormányra

  A hallássérült emberek számíthatnak a kormányra

  A fogyatékos emberek, köztük a hallássérültek számíthatnak a kormányra, hiszen ügyük a társadalom közös ügye – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a hallássérültek világnapján az MTI-vel.