2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Gyulladásos és immunológiai betegségeket vizsgáló kutatás indult Szegeden

Gyulladásos és immunológiai betegségeket vizsgáló kutatás indult 1,5 milliárd forintos uniós és magyar támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével.

A négyéves program eredményeként új gyógyszerek fejlesztése kezdődhet el – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.


A projekt célja az emberi bőr és a bélrendszer gyulladásos és immunológiai betegségeiben a különböző sejtek között zajló folyamatok részletes megismerése. A kutatási program eredményei a meglehetősen elterjedt pikkelysömör, az akné, a különböző reumás ízületi gyulladások, valamint a gyomor és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek hatékonyabb kezelését segíthetik elő.

A projekt szakmai vezetője, Kemény Lajos – az SZTE bőrgyógyászati és allergológiai klinika igazgatója – közölte, az alapkutatás új eredményei amellett, hogy a terápiában is hasznosíthatóak lesznek, kiindulópontot jelenthetnek új gyógyszerek fejlesztéséhez.

A tudományos munkában hét szegedi kutatócsoport csaknem harminc kutatója vesz részt, orvosok, biológusok, fizikusok. A program lehetővé teszi tíz új kutatói állás létrehozását a részt vevő intézményekben, az SZTE mellett a Debreceni Egyetemen és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.

Kapcsolódó Cikkek