EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,99 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Program

Hamarosan Prima Primissima Díj!

Pénteken a Prima Primissima Díj kategóriagyőztesei tizennegyedik alkalommal vehetik át kitüntetéseiket, a díjkiosztó gálának az idén is a Müpa ad otthont.

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit.


Az első Prima Primissima Díjakat 2003. december 11-én adták át a budapesti Nemzeti Színházban. A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélhette oda a kitüntetést, 2013-tól a Prima Primissimát Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

A Prima Primissima Díj elismeréseinek körét idővel tovább bővítették: 2005-ben az egyes megyéken belüli teljesítményeket honoráló Megyei (területi) Prima Díjakkal, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el, 2007-ben pedig a harminc év alatti fiatal tehetségeknek adományozható Junior Prima Díjakkal. Utóbbi kitüntetés a tudomány, a zene, a népművészet, a sajtó és a színházművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tízet is.


A Prima Primissima Díjat tíz kategóriában ítélik oda. Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a szakmai testületek tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, az elmúlt év primissimái, illetve az egyes kategóriákban a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei állíthatnak. A díjra jelölhetők mindazok a magyar állampolgárságú természetes személyek, magyarországi székhelyű jogi személyek, továbbá társaságok, társadalmi szervezetek és alkotóközösségek, amelyek kiemelkedő munkájukat az ország területén végzik.

2013 óta az egyes kategóriák szakmai testületei tíz jelöltet emelnek ki, akik közül az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással kategóriánként három-három primát választanak. A Primissimákat a gálaest napján választják ki a kuratórium tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége.

A primák 2013-tól – a korábbi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forintos, a primissimák változatlanul 15 millió forintos díjazásban részesülnek. Ugyancsak 15 millió forintot ér a szakmai elismerésen kívül a Közönségdíj, a jutalomban a kitüntetett a díjalapító Demján Sándor felajánlásából részesül. A Junior Prima díjasoknak 2 millió forint jár, 1 millió forint pedig a területi Prima díjasoknak. A pénzjutalom mellé a díjazottak korábban Kincsem szobrát kapták emlékül, 2013-tól ezt Szmrecsányi Boldizsárnak az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló szobra váltotta fel.

A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke 2003 óta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Tagjai: Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója (2010-ben Prima-díjas); Balogh Gabriella tanácsadó; Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára; Jókai Anna Kossuth-nagydíjas, Kossuth- és József Attila-díjas író, a nemzet művésze (2004-ben Prima Primissima közönségdíjas); Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke (2005-ben Prima Primissima díjas) és Tolnay Tibor, a VOSZ társelnöke.

2016-ban a Prima díjasok, egyben Prima Primissima Díjra jelöltek a következők:

Magyar építészet és építőművészet: Tima Zoltán építész, Pelényi Margit építészmérnök és Winkler Barnabás építész.

Magyar irodalom: Ács Margit író, műkritikus, Rónay László irodalomtörténész, tanár és Vámos Miklós író.

Magyar képzőművészet: Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező.

Magyar népművészet és közművelődés: Maczkó Mária népdalénekes, Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer és Szokolay Dongó Balázs népzenész.

Magyar oktatás és köznevelés: Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola és Szarka Attila gyógypedagógus.

Magyar sajtó: Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója, Oplatka András történész, újságíró és Végh Alpár Sándor tárcaíró, publicista.

Magyar sport: Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, edző és Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző.

Magyar színház- és filmművészet: Andorai Péter színművész, Kútvölgyi Erzsébet színművész és Marton László rendező.

Magyar tudomány: Bihari Mihály jogász, politológus, Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista és Perner Ferenc sebész.

Magyar zeneművészet: Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

Kapcsolódó Cikkek