2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Győr

Háromezer fával gazdagabbak lettünk

Két évvel ezelőtt jelentették be a győri faültetési programot, aminek köszönhetően eddig már több mint háromezer fát ültettek el a szakemberek.

Az őszi telepítések nemrég kezdődtek el, ennek apropóján kaptuk a tájékoztatást, hogy 2014 óta minden évben ezernél is több fát adnak át a városnak a Győr-Szol Zrt. alkalmazottai, a város éves szinten erre több mint tízmillió forintot fordít. Az idei munkákat a Honvéd-ligetben indították el, ugyanis a Belvárosban különösen fontos a zöldterületek növelése. Ezt a nemrégiben felújított Arrabona udvarban is figyelembe vették.


– Ebben az évben összesen 1106 tő növényt, 1044 darab facsemetét és 62 tő cserjét ültetnek el a szakemberek, ami nagyon magas szám, hiszen ennek mindössze egyharmada fapótlás – mondta Radnóti Ákos alpolgármester. Az is kiderült, hogy figyelembe veszik a lakossági kéréseket és a képviselők jelzéseit is figyelik. Így fordulhat elő, hogy minden városrész kap a növényekből, és ez a jövőben is így lesz.

Örökké felmerülő kérdés, hogy a már meglévő fákról ki gondoskodik. Erre is választ kaptunk: a Győr-Szol Zrt. közel ötvenezer, közterületen található fát kezel, ebbe a kivágás és a pótlás is beletartozik. S hogy idén milyen fajtákkal gazdagodott a város? Többnyire gömbkőrist, gömbmeggyet, gömb- és oszlopos juhart, oszlopos gyertyánt, oszlopos hársat ültettek, figyelembe véve a helyi adottságokat, az utcaképet. Mellettük megjelennek még a füzek, égerek, platánok, tölgyek és néhány különlegesebb faj is, mint az ámbrafa, a csörgőfa, a júdásfa vagy a tulipánfa.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.