2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Háromszáz kárpátaljai mezőgazdász nyert támogatást a magyar kománytól

Több mint 300 kárpátaljai magyar gazdálkodó és mezőgazdasági vállalkozó írt alá csaknem 600 millió forint összértékben pályázati szerződést szombaton Beregszászon, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében.

A programmal a magyar kormány nyújt támogatást Kárpátaljának gazdaságfejlesztésre.


A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában az ünnepélyes aláírási ceremónián Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa kiemelte, hogy ezek az első szerződések, amelyek részesülnek a kárpátaljai magyarságnak nyújtott 32 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési program forrásaiból.

Szimbolikusnak nevezte, hogy a régióban először a gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók jutnak támogatáshoz, hiszen – fogalmazott – a magyar történelem utolsó harmadában a parasztság volt az, amely a magyarságot jelképezte, és amely a magyarság kiapadhatatlan gazdasági és humán erőforrását jelentette. A paraszti, mezőgazdasági hagyományok olyan erősek a magyar néplélekben, hogy a népi írók mozgalma is ebből táplálkozva tudott erőt adni a hatalmas világháborús és trianoni veszteségeket elszenvedett magyarságnak – tette hozzá. Kárpátalja nagyrészt magyarok által lakott síkvidéki területén is nagy hagyományai vannak a mezőgazdasági termelésnek – mondta.


A kormánybiztos örvendetesnek nevezte, hogy sok magyar gazda igyekszik megkapaszkodni az ukrajnai gazdasági válság közepette Kárpátalján, és a gazdálkodás révén biztosítani a boldogulását, ezáltal megmaradását a szülőföldön.

Hangsúlyozta: a mezőgazdasági pályázat eredményes lebonyolítása az anyaország, a kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak összefogásának köszönhető közös siker. Azt jelzi, hogy a kárpátaljai magyarság minden nehézség ellenére képes erőt felmutatni, és identitását megőrizve szülőföldjén megmaradni.

Grezsa István közölte, karácsony előtt további pályázati szerződéseket fognak aláírni Kárpátalján.

Az idei kétmilliárd forintos vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatás jövőre és az azt követő évben 5-5 milliárd forintnyi összeg folyósításával folytatódik, emellett rendelkezésre áll egy 20 milliárd forintnyi kedvezményes hitelkeret is – ismertette a kormánybiztos.

Berki Marianna, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a mezőgazdasági pályázati kiírás több alkategóriájában 343 pályázó részesül támogatásban. További 127 pályázat szintén megfelelt a kiírási feltételeknek, de forráshiány miatt nem most kapott támogatást. A magyar kormány ugyanakkor megígérte, hogy még az év végéig folyósítanak mintegy 300 millió forintot a függőben lévő pályázatokra.

Legtöbben, a kérelmezők mintegy 60 százaléka, mezőgazdasági gépekre, elsősorban traktorokra pályázott, míg a méhészek kaptárakra, az állattenyésztők a termelést segítő eszközökre, a kertészek főként facsemetékre – ismertette. Azt is közölte, hogy a mezőgazdasági pályázatokat benyújtók összesen 800 millió forintot igényeltek, de az odaítélhető keretösszeg 595 millió forint volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása

  Megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása

  Az egyetemes földgázszolgáltatásban részesülő és a távfűtéses háztartásoknál is megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.

 • Mérséklődött a népességfogyás

  Mérséklődött a népességfogyás

  Az idén januárban csaknem ugyanannyi gyermek született Magyarországon, mint tavaly az év első hónapjában, a halálozások száma viszont jelentősen csökkent, így a népességfogyás feleakkora volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

 • Íme Simicska táskahordozója – Fotó!

  Íme Simicska táskahordozója – Fotó!

  Bár a Jobbik tagadja, hogy Simicska Lajos pénzelné a választási vesztegetéseket, most az Origo birtokába jutott egy fotó, amin az látszik, hogy Szabó Gábor pártigazgató Simicska Lajos irodájából távozik Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatójának társaságában.